Почти всяка жена в някакъв момент от живота си се е сблъсквала с вагиналните гъбички. Макар и доста дискомфортни, тези инфекции не са опасни. Нормално е влагалището да съдържа някакви дрожди (едноклетъчни гъби).

 

Инфекциите се получават обаче, когато размножаването им излезе извън контрол. Това може да се случи или когато бактериите във влагалището, които обикновено контролират популациите на дрождите, не успеят да го направят, или когато външен, агресивен щам дрожди колонизира влагалището.


 

Нормално е да има бактерии във вагината. Едни от най-известните жители на влагалището са група от бактерии, наречени лактобацили (Lactobacillus), произвеждащи млечна киселина. Те помагат да се поддържа нормалното рН на това място. Проучванията показват, че има най-малко пет различни вида бактериални общности, които могат да колонизират влагалището.

 

Понякога балансът между добри и лоши бактерии може да бъде нарушен. Когато това се случи, има верочтност от развитие на бактериална инфекция. Най-често бактериалната инфекция е придружена от симптоми като неприятна миризма, сърбеж или парене.

 

Скорошни изследвания са фокусирани върху това може ли мокрият бански да стане причина за вагинална инфекция?

 

NEWS_MORE_BOX

 

Специалистите твърдят, че носенето на мокър бански за дълъг период от време може да увеличи риска от вагинална инфекция. Дрождите се размножават в застояла, влажна и топла среда, а носенето на мокър бански дълго време, след като се напусне басейна или морето, прави тази среда точно такава. Не самото плуване увеличава риска, тъй като, тогава няма образуване на застояла среда, която насърчава свръхрастежа им.

 

При отсъствието на експериментални данни, изследователите могат да разчитат само на тези от наблюдения. Ето защо мненията за това дали носенето на мокри дрехи може да причини инфекция с дрожди, са противоречиви.

 

Тъй като няма категоричен отговор на този въпрос, все пак можем да се опитаме да намалим риска, като стоим на слънце, след излизане от водата, докато банският ни изсъхне. Друг вариант е смяната на банския със сух.