Термините миома, фиброид, възел, лейомиома са синоними и представялват най-честите гинекологични образувания. Тяхната честота до 70-80% при жените, достигнали до 50-годишна възраст, като те могат да създадат сериозни здравни проблеми. Голяма част от тези маточни образувания не предизвикват симптоми и се откриват като случайна находка по време на преглед с ултразвук. 


В около половината от слуаите, обаче, миомите може да доведат до значителни промени в организма като нарушения в менструалния цикъл (тежко, нерегулярно или продължително маточно кървене), анемия с дефицит на желязо, тумороподобни симптоми (напрежение в таза, болка или симптоми в резултат на притискане на съседни структури). 


Симптоматичните миоми могат значително да повлияят на качестово на живот на жените, като окажат негативно отражение върху сексуалния живот, работоспособността или отношенията в и извън семейството. Това е състояние, което засяга не само зрелите жени, но и все по-често младите такива. Голямото разпространение е и основната причина маточните миоми да са най-честата индикация за извършване на хистеректомия (отстраняване на матката) в световен мащаб - около 30% от всики хистеректомии. Отстраняването на матката в резултат от миомни възли е също така и втората най-честа оперативна намеса при жените след Цезаровото сечение. 


Маточните миоми представляват тумори, които произлизат от гладката мускулатура на матката (миометриума), и са доброкачествени по характер. Техният растеж зависи от стимулцията от яйчниковите стероидни хормони като естрогените и прогестерона. Това означава, че без стимулация няма растеж; т.е. миомите се свиват по размер след менопаузата. 


Миомните възли биха могли да се разположат навсякъде в матката, да са с различен размер и брой, но се класифицират често в три групи според местоположенитето си - субсерозни (растящи извън матката), вътрестенни/интрамурални (растящи в стената на миометриума) или субмукозни (растящи към вътрешната кухина на матката).

 

NEWS_MORE_BOX


Не е установена все още причината за развитието на миомни възли, но се знае, че съществуват рискови фактори, които увеличават шанса за развитието им като например липсата на паритет (нераждали жени), ранното менархе (ранен първи менструален цикъл), анамнеза за десменорея, наднормено тегло, възраст над 40 години, високо кръвно налягане и диабет. 


Понякога миомите могат да предизвкат симптоми. Най-честият представлява абнормното маточно кървене, което задължително трябва да бъде сигнал за преглед от акушер-гинеколог колкото е възможно по-скоро. 


Тазовата болка е рядка при маточни възли, но наличието й говори за подлежащо състояние като дегенерация на възела или завъртане около оста си (торзия), когато могат кръвоносните съдове към възела да се усучат и да се прекъсне нормалния кръвоток. Напрежение и тежест в таза, често уриниране и инконтиненция са показателни за това, че миомите са станали с големи размери и пристискат съседни органи. 


Въпреки, че са доброкачествени новообразувания миомните възли имат потенциала в много редки случаи да се превърнат в лейомиосаркоми. Симптоми за това са новопоявила се болка в таза или ниско в корема заедно с маточно кървене при жени с постменопаузата с анамнеза за миомни възли.

 
Важен въпрос остава как да се процедира при бременни с миомни възли, чийто отговор не е еднозначен. Около 10% от бременните имат маточни миоми, като в повечето случаи те или остават непроменени, или намаляват по размер. Понякога миомните възли по време на бременност могат да попречат за нормалното предлежаните на плода и да изскат Цезарово сечение, но не се установява повишен риск за усложнения по време на бремеността. Все пак, се препоръчва активно следене от опитен акушер-гинеколог. 


Следни следващите статии, за да научиш повече за правилното лечение на миомните възли.