Менструацията е физиологичен процес на периодично отпадане на разрастналата се ендометриална лигавица при неосъществяване на оплождане. Нормално, първата менструация (менархе) настъпва на възраст между 11- и 15-годишна възраст, като средна възраст за българските момичета е 12,7 ± 1,2 години. Менструацията се характеризира с определена честота, продължителност и обилност, които въпреки физиологичните норми могат да варират в определени граници при отделните жени.

 

По време на летния сезон при много жени се наблюдават промени в цикличността на менструалния цикъл, в неговата обилност и продължителност. Освен това, много жени поради планирана почивка, съвпадаща с началото на менструация, искат да отложат очакваната менструация за няколко спокойни, почивни дни на плажа. Доколко е безопасно подобно отлагане и какви методи за отлагане на менструацията съществуват, ще разгледаме в следващите редове.


 

Физиологичната продължителност на менструалния цикъл е от 21 до 35 дни, средно 28 дни. По време на менструалния цикъл протичат процеси на фоликулогенеза (образуване на зрели Граафови фоликули), стероидогенеза (производство на естрогени и прогестерон) и овогенеза (образуване на зрели яйцеклетки). Менструалният цикъл е под контрол на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници, като основно място в регулацията му заемат хормоните – гонадотропин-рилизинг хормон, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, естрогени и прогестерон.

 

Освен това менструалният цикъл се състои от две фази – фоликуларна и лутеална. По време на фоликуларната фаза, която продължава средно до 14-ти ден от менструалния цикъл, маточната лигавица се разраства, повишава се секрецията на жлезите и кръвоснабдяването. Средно на 14-тия ден от цикъла настъпва пик на лутеинизиращия хормон, което стимулира процеса на овулация – отделяне на зряла яйцеклетка. Лутеинизиращата фаза винаги има продължителност от 14 дни, като по време на нея в зависимост от това дали е настъпило оплождане, се образува corpus luteum graviditatis или corpus albicans.

 

Лятото е сезон, по време на който много жени се „оплакват“ от промяна в характера на менструацията си – промяна в продъжителнността, обилността или честота ѝ. Този тип промени са характерни за жените с т.нар. циклолабилен тип регулация на менструалния цикъл, т.е. менструален цикъл, който се влияе от атмосферното налягане, резки промени в температурата, влажността, емоционналното състояние, стрес и т.н. При пациентки с циклолабилен тип на регулация някои от менструалните цикли могат да бъдат по-често ановулаторни (псевдоменструация), обикновено при тях менархето настъпва по-късно, а менопаузата по-рано.

 

Циклолабилният тип регулация на менструалния цикъл се смята за вариант на физиологичния менструален цикъл, поради което пациентките не бива да се притесняват при подобни временни климатични промени в менструацията. При по-продължителни промени в характера на периода е нужна консултация с акушер-гинеколог.

 

Друг много чест въпрос, който вълнува жените през този период от годината, са начините за отлагане на менструацията и доколко е безопасно прилагането им. Въпреки че съществуват множество методи за отлагане на менструацията чрез прилагане на народни средства, показващи ефективност са единствено приложените хормонални препарати.

 

Съществуват два метода за отлагане на менструацията чрез приложение на хормонални препарати. Единият от тези методи е чрез приложение на комбинирани орални контрацептиви (противозачатъчни), като по-специфичното в този случай е, че при приемането им в продължителност от 21 дни се започва директно следваща опаковка без да се прави почивка от 7 дни или през този период да се приемат плацебо-таблетки, несъдържащи хормон. От следващия месец приемът на противозачатъчни трябва да продължи по обичайната схема.

 

Другият метод е чрез прием на хормонални препарати, съдържащи само прогестерон. Приемът им трябва да започне 3-4 дни преди датата на очаквана менструация, като препоръчителната доза е до 3 таблетки дневно в продължителност на не повече от 10-14 дни. До 2-3 дни след спиране на медикамента се очаква възстановяване на менструацията. Приемът на подобни медикаменти не трябва да се случва повече от 2 пъти в годината. Важно е да се подчертае, че приемът на прогестерон за определен период от време няма контрацептивен ефект, шансът за забременяване през този период не е променен, поради което е препоръчително използването на кондоми при полов акт.

 

Използването на хормонални медикаменти за отлагане на менструацията трябва да се случи единствено след консултация с акушер-гинеколог и съобразно индивидуалното състояние и придружаващи заболявания на съответната пациентка, за да се избегнат нежелани реакции и промени в характера на менструалния цикъл.