Менструацията е месечно кръвотечение, израз на неосъществило се оплождане. Тя представлява съвсем нормален, физиологичен процес на изхвърляне на повърхностния (функционален) слой на ендометриума на матката. Менструацията е първата фаза от месечния цикъл на всяка жена в репродуктивна възраст. Обикновено месечният цикъл има продължителност от 21 до 35 дни при различните жени, средно 28 дни. Скъсяването на продължителността му води до появата на менструация два пъти в месеца.

 

Причините за появата на менструация два пъти в месеца са доста разнообразни – ако това е единичен случай и следващите цикли са нормални, не би трябвало да има повод за притеснение. Силен стрес, пътувания, рязка смяна на климата, рязка загуба или покачване на тегло могат да повлияят на чисто хормонално ниво и да бъдат причина за това явление. Ако появата на менструация два пъти в месеца обаче не е инцидентно явление, консултацията с акушер-гинеколог по въпроса е задължителна. Сред причините за месечно кръвотечение два пъти в месеца могат да са:


 

1. Aновулация - скъсяването на месечния цикъл доста често е свързано с липса на овулация (ановулация), при което има месечно кръвотечение, нар. псевдоменструация, но реално предшестващият цикъл е ановулаторен -  не се е отделила зряла яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ановулацията е характерна за периода около първата менструация (менархе) и за периода около менопаузата, както и при стрес, промени в теглото, повишена физическа активност. В тези случаи, след няколко ановулаторни цикъла, дейността на яйчниците се възстановява, а с това и овулацията. Сериозен проблем представлява хроничната ановулация, която е една от причините за репродуктивни проблеми. Случаи, при които се наблюдава хронична ановулацията, са:

  • При синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) – причинява се поради увеличената продукция на тестостерон (хиперандрогенемия), повишените нива на инсулин и инсулиновата резистентност, нарушеното съотношение между фоликуло-стимулиращия (FSH) и лутеинизиращия (LH)  хормони, които са отговорни за овулацията;
  • Проблеми с щитовидната жлеза – както хипертиреоидизмът (повишена функция на щитовидната жлеза), така и хипотиреодизмът (понижена функция на щитовидната жлеза) водя нарушено съотношение между FSH и LH, което е причина за ановулация и менструация два пъти в месеца;
  • Хиперпролактинемия – пролактинът потиска секрецията на FSH и на LH от хипофизата. Недостатъчното количество на тези хормони прави невъзможно узряването на яйчникови фоликули;

2. Неправилен прием на противозачатъчните – пропуск в приема на противозачатъчните може да доведе до нерегулярни кръвотечения, чиято причина е резкият спад в нивата на половите хормони. 

 

3. Маточни полипи и фиброиди – маточните или ендометриалните полипи са образувания, които се образуват при хиперплазия на клетки на лигавицата на матката. Повечето са бенигнени (доброкачествени), но някои от тях може да са преканцерозни или дори канцерозни. Те, както и маточните фиброиди, които са доброкачествени образувания от мускална тъкан, са причина за нередовна менструация и чести обилни кръвотечения, които могат да се сбъркат с месечния период.

 

4. Вагинит или цервицит – възпалението на лигавицата на влагалището и на канала на маточната шийка причиняват вагинално кръвотечение, отново можещо да се оприличи на менструалното.

 

5. Ендометриоза – ендометриозата е състояние, при което части от лигавицата на матката (ендометриума) се откриват в други части на тялото - яйчници, маточни тръби и др. Към симптомите, които характеризират това състояние, се отнасят и тежки кръвотечения, които понякога са толкова обилни, че могат да се сбъркат с менструация.

 

6. Бременност – въпреки че по време на бременност е типично менструация да липсва, понякога по време на първия триместър е възможна появата на кръвотечения, които да маскират бременността. При извънматочна бременност един от основните симптоми е вагиналното кървене, но то е придружено и от осезаема болка за разлика от другия случай.

 

7. Перименопауза – периодът преди настъпването на менопауза, който започва около 10 години преди окончателното спиране на месечния цикъл, се характеризира с понижаване нивата на естроген. Това води до нерегулярни по-къси или по-дълги месечни цикли с различна обилност.

 

В заключение появата на менструация два пъти в месеца може да се дължи на различни причини и не бива да се пренебрегва. Еднократни подобни състояние биха се повлияли добре при извършване на дейности, които да намалят нивата на стреса в живота ви като спорт, здравословно и редовно хранене, осигуряване на достатъчно време за сън. Когато обаче месечното кървене е често, консултацията с гинеколог е наложителна.