Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но може да варира от 24 до 38 дни. При жени, чиито менструация е по-кратка, менструалният цикъл може да се наблюдава повече от веднъж месечно.

 

Въпреки че случайните промени в менструалния цикъл не са необичайни, честото наблюдаване на две менструации на месец може да означава наличие на основен здравословен проблем.


 

Възможните причини за промени в менструалния цикъл включват:

  • Единичен случай

Понякога жените могат да има по-кратък менструален цикъл, който включва две менструации на месец.

 

След това менструацията им може да се върне към обичайната си продължителност.

 

Тази случайна промяна е причината лекарите да търсят постоянни модели на често кървене, преди да поставят диагноза или да предложат лечение, освен ако не е налице инфекция или по-сериозен проблем.

  • Млада възраст

Нередовните менструални цикли са често срещани при млади жени.

 

При тях е възможно да има по-кратък или понякога по-дълъг менструален цикъл по време на пубертета.

 

Нивата на хормоните варират значително през този период от развитие. Изследванията показват, че при младите жени регулирането на менструалния цикъл може да отнеме около 6 години, от момента на менархето.

 

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на маточната, расте в други части на тялото.

 

Ендометриозата може да причини коремна болка, необичайни спазми и нередовно кървене. Понякога кървенето може да е достатъчно силно, за да изглежда като поредна менструация.

 

При някои обстоятелства лекарите могат да диагностицират ендометриоза чрез преглед на таза и ултразвук.

Въпреки това, лапароскопията е единственият окончателен метод за диагностициране на заболяването.

  • Перименопауза

Перименопаузата се отнася до годините, водещи до менопаузата, когато хормоналните нива в женския организъм започват да се променят.

 

Перименопаузата може да продължи до 10 години. През това време жените често съобщават за нередовна менструация, включително по-кратки или по-дълги периоди, пропускане на периоди или по-тежко или по-слабо кървене.

  • Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е регулатор на хормоналните процеси в организма.

 

Нередовните менструални цикли са често срещан симптом, свързан с проблеми с щитовидната жлеза. Това се наблюдава както при недостатъчна активност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм, така и при свръхактивност на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм.

 

Според Световната здравна организация приблизително една от осем жени изпитват проблеми с щитовидната жлеза през живота си.

  • Миома на матката

Маточните фиброиди са израстъци, които се появяват в матката. Фиброидите обикновено не са ракови, но могат да причинят кървене, особено тежки кръвоизливи по време на менструалния цикъл.

 

Допълнителни симптоми на фиброиди могат да включват чувство на пълнота или натиск в таза, често уриниране, болки в кръста, болка по време на секс.

 

Въпреки че не е напълно известно какво причинява развитието на маточни фиброиди, се знае, че те са склонни да се развиват в семейства с анамнеза за доброкачествени образувания на матката и промените в нивата на хормоните могат да ги засегнат.

 

Референции:

1. Bleeding disorders in women. (2017, December 11) https://www.cdc.gov/features/bleedingdisorder/index.html
2. Endometriosis. (2018, March 16) https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/endometriosis
3.Perimenopausal bleeding and bleeding after menopause. (2011, May) https://www.acog.org/Patients/FAQs/Perimenopausal-Bleeding-and-Bleeding-After-Menopause
4. Wise, L. A., Mikkelsen, E. M., Rothman, K. J., Riis, A. H., Sørensen, H. T., Huybrechts, K. F., … Hatch, E. E. (2011, September 15). A prospective cohort study of menstrual characteristics and time to pregnancy. American Journal of Epidemiology, 174(6), 701–709; https://academic.oup.com/aje/article/174/6/701/88882