Менструалната чашка е малка гъвкава чашка с формата на фуния, изработена от каучук или силикон, която се поставя във влагалището по време на менструация, за да събира отделяната менструална кръв.

 

Чашките най-често са за многократна употреба, но има и разновидности за еднократно използване. Най-често се избират като екологична алтернатива на тампоните и дамските превръзки, а някои случаи и заради по-голямата свобода и удобство, които дава.


 

Менструалните чашки за многократна употреба са трайни и при правилна поддръжка те могат да се използват от 6 месеца до 10 години. Еднократните чашки се изхвърлят след употреба.

 

Как се използва менструалната чашка?

 

Повечето менструални чашки се предлагат в различни размери в зависимост от:

  • Възрастта;
  • Дължината на маточната шийка;
  • Обилността на менструацията;
  • Силата на мускулите на тазовото дъно;
  • Имало ли е вагинално раждане;
  • Гъвкавостта и вместимостта на чашката.

 

По-малките менструални чашки се препоръчват на жени под 30-годишна възраст, които не са раждали вагинално. По-големите размери обикновено са подходящи за жени над 30 години, за жени с вагинално раждане и такива с обилен период.

 

Преди да се постави менструалната чашка е важно ръцете да се измият добре. Чашката трябва да постави на няколко сантиметра под шийката на матката. След това тя си възвръща формата и уплътнението, което създава, спира изтичането на менструацията.

 

Чашката е поставена правилно, когато не се усеща дискомфорт. При движение, тичане или скачане, тя не би следвало да изпада или пропуска течност.

 

Менструалната чашка може да се носи в продължение на 6 до 12 часа, в зависимост от това дали менструацията е обилна или не. Това означава, че може да се използва и през нощта. Важно е чашката да се извади най-късно 12 часа след поставянето.

 

Менструалните чаши за многократна употреба трябва да се стерилизират преди първата си употреба и да се мият внимателно при всяка употреба. Чашката трябва да се изпразва поне два пъти дневно по време на менструация.

 

Какви са предимствата?

 

Менструална чаша е на достъпна цена, по-икономична и по-безопасна е от тампоните По-голямата ѝ безопасност се дължи на това, че тъй като кръвта се събира, вместо да се абсорбира, както при тампоните, няма риск от развитие на токсичен шоков синдром – рядка бактериална инфекция, свързана с употребата на тампони.

 

Освен това събира повече кръв, отколкото превръзките и тампоните, и е по-щадяща за околната среда от тях. Някои по-гъвкави менструални чашки могат да се използват и по време на секс.

 

Какви са недостатъците?

 

Менструалната чашка иска повече грижи заради почистването, по-трудното поставяне и изваждане в началото. Възможно е да причини алергична реакция, когато е от латекс, и дразнене на вагината и дискомфорт.

 

Възможно е да се наложи да изпробвате няколко марки, преди да намерите идеалната менструална чашка. За да избегнете инфекция, измивайте добре ръцете и самата чашка преди и след употреба.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup