Никоя жена не очаква с нетърпение „това време от месеца“. Повечето се справят с промени в настроението, подуване на корема и крампи, които никога не са забавни. Но жените с ендометриоза често намират менструацията за особено непоносима. 

 

По време на типичен менструален цикъл лигавицата вътре в матката - ендометриума - се натрупва и след това се отделя. И добре, знаете какво се случва тогава. При жени с ендометриоза тази лигавица расте извън матката, обикновено около яйчниците или в област под матката. Тъй като се натрупва и разгражда, причинява малки количества кръвоизливи вътре в таза. Това води до болка, възпаление, подуване и фиброза.


 

Ендометриозата е състояние, което засяга стотици хиляди жени всяка година. 

 

Ендометриозата е състояние, което кара тъканта, която обикновено покрива вътрешността на матката, да расте извън матката, което води до болка при менструация и по-кратък период от време между циклите. В много случаи ендометриозата може да причини и прекомерно менструално кървене.

 

Пациентките с ендометриоза изпитват менструална болка, когато тъканта, предназначена да покрива матката, се улавя извън нея, прилепвайки се към яйчниците и води до кисти, наречени ендометриоми. Тази болка често започва преди нормалната менструация и може да бъде придружена от болка в долната част на гърба. Много лекари предписват противозачатъчни медикаменти на пациентките, за да сведат до минимум дискомфорта.

 

Ендометриозата може също да повлияе на продължителността на менструалния цикъл при някои жени, както и колко дълго продължава кървенето. Тъй като тялото им има повече тъкан за отделяне, техните менструални периоди могат да продължат по-дълго. При тези жени също се наблюдава кървене и болка по време на овулация.

 

Има пет често срещани признака на ендометриоза. Ето за какво трябва да внимавате:

  • Болезнена менструация. Повечето от нас имат спазми по време на менструацията, но жените с ендометриоза често имат изтощителна болка.
  • Хронична тазова болка. Понякога жените имат хронична и силна болка в таза, дори когато нямат менструация. Това може да се дължи на продължително заболяване и формиране на фиброзни участъци.
  • Болезнен полов акт. Този често срещан симптом, известен също като диспареуния, се дължи на ендометриоза под матката. По време на проникване жените могат да имат интензивна локализирана болка.
  • Кисти на яйчниците. Тези кисти, известни като ендометриоми, са друг отличителен белег на ендометриозата. Те могат да станат големи и болезнени и често трябва да бъдат отстранени.
  • Безплодие. Безплодието се определя като незачеване в рамките на една година въпреки редовните полови контакти без контрацепция. Около 10 процента от жените, страдащи от безплодие, имат ендометриоза. Това е водещата причина за безплодие,което може да предизвика увреждане и възпаление на фалопиевите тръби, които са необходими за естествено забременяване. Изследванията показват, че ендометриозата може да повлияе на качеството на яйцеклетката и да намали броя на яйцеклетките в тялото.

 

Ендометриозата често се бърка със синдрома на раздразненото черво и познаването на симптомите, които различават двете, е от решаващо значение. При ендометриоза тежестта на болката не винаги показва тежестта на състоянието.

 

Библиография:

Period Pain: Could It Be Endometriosis? | Johns Hopkins Medicine
How Does Endometriosis Affect My Menstrual Cycle? | National Women's Health Network (nwhn.org)