При жените наближаващи годините, в които нормално се наблюдава менопаузата продължителността на месечения цикъл се променя.

 

Според ново проучване от Университета в Питсбърг, времето преди менопаузата, в което започват промените в менструацията, може да даде информация за бъдещо развитие на сърдечно-съдови заболявания.


 

Информацията е публикувана в списанието Menopause. Изследването проследява промените в месечния цикъл на жените.

 

Учените наблюдават по-добри показатели за сърдечно-съдовото здраве на жените, чиято менструация се променя две години преди настъпването на климакс, от това при жените със стабилна продължителност на цикъла.

 

Тази информация, заедно с други характеристики на менопаузата и данни за здравето на жената, могат да подпомогнат преценката на лекаря за степента на риска от сърдечни нарушения при отделните пациенти. Това ще насочи към превенцията на тези заболявания.

 

Сърдечно-съдовите пороци при жените са една от най-често срещаните причини за леталитет.

 

Поради тази причина учените смятат, че менопаузата може да допринесе за появата на тези нарушения. При настъпването на този етап от живота на жената се наблюдават много промени, които биха могли да ги изложат на по-висок риск.

 

Средната продължителност на менструалния цикъл е около 28 дни, но този период може да бъде различен при отделните пациентки.

 

При жени с често настъпващи и кратко продължаващи цикли се наблюдава по-дълъг период от време с високи нива на естроген.

 

Тази разлика в нивата на хормоните може да обясни защо дългите и нередовни месечни цикли през репродуктивните години са свързани със сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата, остеопороза и други състояния.

 

Д-р Самар Ел Худари е водещ изследовател на проучването. Тя е доцент по епидемиология във Висшето училище по обществено здраве в Питсбърг.

 

Заедно със своя екип д-р Ел Худари анализира данни на 428 жени, които са се включили в проучването за Изследване на здравето на жените в цялата страна (SWAN).

 

Участващите са на възраст между 45 и 52 години. Учените проследяват тяхното здраве в период от 10 години или до постменопауза.

 

Те събират данни за менструалния им цикъл през целия период преди менопаузата и оценяват сърдечно-съдовия риск след появата ѝ, чрез измерване на артериалната твърдост и дебелината на артериите.

 

Около 62% от участниците имат стабилен месечен цикъл, който не се е променил значително преди менопаузата, докато приблизително 16% и 22% са имали ранно или късно удължаване на продължителността на цикъла, съответно пет или две години.

 

В сравнение с жените със стабилен цикъл, тези в групата на късното удължаване на цикъла имат значително по-добри резултати при измерването на твърдостта и дебелината на артериите. Това означава, че при тях се наблюдава по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Изследователите предполагат, че менструалния цикъл отразява нивата на хормоните, които от своя страна допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система. Бъдещи проучвания трябва да се насочат към оценка на тези хормоналните промени.

 

Източници:

https://www.swanstudy.org