Менопаузата се дефинира като отсъствие на менструация за поне 12 последователни месеца при липса на друга медицинска причина за това. Тя е естествен преходен период при всяка жена, свързващ репродуктивната й възраст със сениума. 
 
Резултат е от овариално фоликуларно изчерпване. Скоростта, с която намалява броят на фоликулите в яйчниците, е генетично детерменирана. Всяка жена би могла да се ориентира за възрастта на своята менопауза по възрастта на настъпването й при нейната майка. Средната възраст е 51,4 години. Известно е обаче, че социално-поведенчески фактори играят също роля, като тютюнопушенето, което може да ускори процесите на фоликуларно изчерпване и менопаузата да се изяви с около 1 година по-рано. 
 
Около 4 години преди настъпването на последната менструация в тялото на жената започват промени, свързани с намаляващата естрогенна продукция от яйчниците. В т.нар. пременопаузален период около ¾ от жените имат оплаквания. Само при 20-25% от жените климактеричният период (общ термин, включващ времето преди и след менопауза) протича безсимптомно. 
 
Най-характерни за пременопаузалния период са дисфункционални маточни кръвотечения. Причина за появата им е липсата на овулация в резултат от променената естрогенна секреция. Появата на кървене е непредсказуема. Налице е по-често олигоменорея (удължаване на менструалния цикъл). 
 
Окончателна аменорея настъпва веднъж, когато фоликуларният басейн се изчерпи напълно и нивата на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) останат трайно повишени до края на живота на жената.
 
Промените в хормоналния профил преди и след настъпване на менопауза оказват влияние и върху други органи и системи. Например намалените естрогенови нива оказват влияние и върху хормон-зависими тъкани, като вагината и външните гениталии. Отговорни са и за намалената еластичност на кожата, преразпределението на мастната тъкан и задебеляването на космите на лицето. 
 
При менопаузалните жени често е налице промяна в сексуалната функция. Най-честият проблем е диспареуния (болезненост при полов акт). Причина за нея е вагиналната атрофия, изявяваща се при 10-40% от постменопаузалните жени. Изтъняването на епитела и загубата на вагиналната еластичност водят до стесняване и скъсяване на влагалището. Допълнително влагалищната секреция намалява, pH-то става по-алкално, което води до изменение във флората и повишен риск от инфекции. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Най-характерните за периода „горещи вълни” се срещат при около 80% от жените в менопауза. Описват се като кратко усещане на интензивно затопляне, придружено с изпотяване в горната част на тялото. Те се придружават от зачервяване, чувство на неспокойство и сърцебиене, като при 1/3 от жените съобщават за поне 10 подобни епизода дневно. В по-голям процент от случаите те се срещат само в първата 1 година след менопаузата, но 50% от жените съобщават за наличието им и 4 години след това, а 10% и след 12 години.
 
Хормоналните промени могат да се отразят и на когнитивните функции. Според някои автори когнитивните нарушения са изява на депресия, която често се асоциира с периода на менопауза или са в следствие на нарушеното качество на съня в резултат на нощните „топли вълни”.  
 
От голяма медицинска значимост се оказва ролята на намалените естрогенови нива върху костно-минералната загуба. В проучване, включващо периода от 1 година преди и 2 години след настъпване на менопауза, е установено, че костно-минералната загуба е била 7,4%. Изследваният период е свързан с най-бурна загуба на костна маса.
 
Намалената естрогенна продукция у постменопаузални жени е причина за активиране на клетките, отговорни за разграждането на костта (остеокласти) и повишаването на костната резорбция. Това води до понижаване на костната маса и изява на остеопения и/или остеопороза. Заради това се препоръчва изследване за костната плътност при постменопаузални жени, навършили 65-годишна възраст. Освен това всички постменопузални жени трябва да консумират храни, богати на калций и витамин D. Препоръчително е ежедневно да се консумират 100 г сирене и 1 кофичка кисело мляко и поне един път в седмицата мазна риба, като скумрия, риба тон или сьомга.