Както подсказва името, хормонозаместителната терапия представлява заместване на женските полови хормони при жени в менопауза. Тези хормони са естроген и прогестерон. Те се освобождават от яйчниците и влияят върху промените в цикъла на организма, който контролира менструацията, настроението и женското здраве.

 

Естрогенът също е много важен за поддържане на силни и здрави кости и за предотвратяване на остеопороза.


 

При здрава жена в детеродна възраст, хормоните се произвеждат и освобождават от хипофизната жлеза в мозъка, включително лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон. Те стимулират работата на яйчниците.

 

В същото време естрогенът и прогестеронът се освобождават от яйчниците. Тези хормони подготвят ендометриума (матката) за бременност. Ако не настъпи бременност, нивата на тези хормони спадат и се появява менструалният цикъл.

 

След менопаузата яйчниците вече не реагират на стимулация от хормоните на хипофизната жлеза и спират да произвеждат естроген и да стимулират отделянето на яйцеклетки. Поради ниските нива на естроген, прогестерон и инхибин, има загуба на отрицателна обратна връзка върху хипоталамуса и хипофизната жлеза, така че нивата на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормони са значително повишени.

 

Нередовната менструация преди менопаузата се нарича „климактериум“.

 

„Перименопаузата“ се отнася до времето в рамките на 12 месеца от последния менструален цикъл, докато постменопаузата се отнася до времето след това.

 

Лечението на жени с хормонозаместителна терапия замества хормоните, които вече не се отделят от яйчниците, и може да облекчи някои от симптомите, свързани с менопаузата, като позволява на жената да се чувства по-добре, както физически, така и психически.

 

Симптомите на менопаузата обикновено продължават между една и пет години и варират при отделните жени. 

 

Някои симптоми могат постепенно да изчезнат без никаква терапия, но при други симптомите могат да бъдат толкова тежки, че да се наложи хормонозаместителната терапия да продължи дълго време.

 

Жените, които започват менопаузата рано преди 40-годишна възраст, имат т. нар. „преждевременна овариална недостатъчност“. Други отключващи фактори, които са свързани с по-ранна менопауза, включително основни медицински състояния (например болест на Адисон), автоимунни заболявания, някои инфекции или предишни лечения на рак, като някои видове химиотерапия или лъчетерапия в областта на таза.

 

Хормонаместителната терапия може да се прилага под формата на таблетки, пластири, кремове или гелове, също така може да се приема под различни форми:

  • Само естроген - подходящ за жени, подложени в миналото на хистеректомия;
  • Циклична комбинирана – което представлява прием както на естроген, така и на прогестерон заедно и въвежда отново месечни цикли;
  • Непрекъснати комбинирани – те предотвратяват цикъла и могат да бъдат комбинирани естроген и прогестерон.

Жените, които не са били подложени в миналото на хистеректомия, трябва да приемат комбинирана заместителна терапия, заместваща както естрогена, така и прогестерона, за да предотвратят удебеляването на лигавицата на матката и следователно да намалят риска от рак на ендометриума на матката. 

 

В случаите на хистеректомия на пациетките може да бъде приложена хормонозаместителна терапия само с естроген.

 

Референции:

https://www.menopausedoctor.co.uk/
https://thebms.org.uk/publications/consensus-statements/hormone-replacement-therapy/
https://www.nice.org.uk/guidance/ng23