Правенето на необазопасен секс във фертилна възраст неминуемо води до риск от непланирана бременност. Календарният метод и прекъснатият полов акт са ненадеждни и подвеждащи.

 

Използването на спирала, поставена от лекар или приложението на хормонални продукти след консултация с акушер-гинеколог, са сигурни методи за защита от нежелана бременност при жените.


 

В случаите, когато сте имали незащитен полов акт единственото, което може да направите е да вземете спешно контрацептивно хапче. То трябва да бъде прието възможно най-скоро, за да бъде възможно най-ефективно. Лекарството действа като спира или забавя овулацията, но ако овулацията вече е настъпила, тя не може да бъде спряна и вероятността да настъпи бременност е голяма.

 

Към момента на нашия аптечен пазар могат да бъдат намерени два медикамента: Levonorgestrel и Ulipristal. И двата продукта са в безрецептурен режим на разпространение. Levonorgestrel е ефективен в първите 72 часа след секс, а Ulipristal дава ефект до 120 часа след половия акт. И въпреки това се препоръчва да се приемат възможно най-скоро, за да бъдат максимално ефективни. Важно е да се знае, че тези продукти не повлияват вече настъпила бременност, а имат действието да предотвратят такава.

 

И двата медикамента са за еднократен прием възможно най-рано след незащитен полов акт. Важно е да се знае, че те не предпазват от половопредавани заболявания!

 

Нежелани лекарствени реакции. Продуктите за спешна контрацепция са с добра поносимост. Най-често се съобщават оплаквания като главоболие, гадене и промяна в месечния цикъл. След прием на таблетка за спешна контрацепция, менструалният цикъл може да настъпи няколко дни по-рано или по-късно от очакваното. Ако цикълът закъснее с повече от седем дни е препоръчително да си направите тест за бременност и да посетите гинеколога си.

 

Противопоказания. Хормоните за спешна контрацепция не са показани за прием при съществуваща бременност или при съмнение за такава, както и по време на кърмене. Повече от един прием месечно също не се препоръчва , поради риск от хормонален дисбаланс и промяна в месечния цикъл. Прилагането на спешните котрацептиви при лица под 16 години не се препоръчва. 

 

Лекарствени взаимодействия. Едновременният прием на Levonorgestrel и Ulipristal с противотуберкулозни, седативни, антиепилептични, противовирусни, противоязвени, жълт кантарион може значително да намали ефекта на хормоните.

 

Библиография:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition