Масталгията представлява болка в гърдите. Има 2 основни вида масталгия:

  • Циклична болка в гърдите. Това е болката свързана с менструацията.
  • Нециклична болка в гърдите. Този тип болка може да идва от гърдата или от близко разположени мускули или стави, и може да се усети в гърдите.

Болката може да варира от лек дискомфорт до тежка инвалидизираща болка в някои случаи. Много жени с болка в гърдите се страхуват, че може да имат рак на гърдата. Но болката в гърдите рядко е свързана със злокачествени образувания в тази област. 

 


Най-често срещаният тип болка в гърдите е свързан с менструалния цикъл. Почти винаги е хормонално обусловен. Някои жени започват да изпитват болка по време на овулация. Болката продължава до началото на менструалния им цикъл и може да е едва забележима. Или може да е толкова силна, че да не можете да носите плътно прилепнали дрехи или да се справяте с близък контакт от всякакъв вид. 

 

Болката може да се усети само в едната гърда. Или може да се усети като излъчващо усещане в областта на подмишниците.

 

Учените продължават да изучават ролята на хормоните в цикличната масталгия. От проучване се предполага, че някои жени с това състояние произвеждат по-малко прогестерон, отколкото естроген през втората половина на менструалния цикъл. При други проучвания са установили, че аномалията в хормона пролактин може да повлияе на болката в гърдите. 

 

Хормоните също могат да повлияят на циклична болка в гърдите поради стрес. Болката в гърдите може да се увеличи или може да промени модела си с хормоналните промени.

 

Хормоните може да не предоставят пълния отговор на цикличната болка в гърдите. Това е така, защото болката често е по-силна в едната гърда, отколкото в другата. При болка, свързана с хормонален дисбаланс се засягат двете гърди еднакво. Много изследователи смятат, че отговорът може да бъде комбинация от хормонална активност и нещо в гърдите, което реагира на тази активност. Но все още няма доказана връзка.

 

Лечението на циклична болка в гърдите ще зависи от симптомите, възрастта и общо състояние. 

 

Видът на терапията варира значително и може да включва избягване приема на кофеин, прием на витамин Е и диета с ниско съдържание на мазнини.

 

В някои случаи се предписват и различни допълнителни хормони и хормонални блокери. Такива са противозачатъчните, бромокриптин (който блокира пролактина в хипоталамуса) хормони на щитовидната жлеза или тамоксифен (блокер на естроген).

 

Пациентките трябва да са наясно, че допълнителните хормони и хормоналните блокери могат да имат странични ефекти. Освен това рисковете и ползите от такова лечение трябва да бъдат внимателно обсъдени с лекуващия лекар.

 

Нецикличната болка в гърдите е доста необичайна, усеща се различно от цикличната масталгия и не варира в зависимост от менструалния цикъл. Обикновено болката е налице през цялото време и е само на едно конкретно място.

 

Една от причините за нециклична болка в гърдите е травма или удар в гърдата. Други причини могат да включват артритна болка в гръдната кухина и шията, която се излъчва надолу към гърдите.

 

По-трудно е да се намери най-доброто лечение за нециклична болка в гърдите. Това е така, защото е трудно да се разбере откъде точно идва болката. Освен това болката не е хормонална. Лечението ще зависи от симптомите, възрастта и общо здравословно състояние. 

 

За да се открие първоизточника на болката е препоръчително да се извърши мамография. В някои случаи е необходима и биопсия. 

 

В зависимост от това къде започва болката, лечението може да включва болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства и компреси.

 

Източник:

www.hopkinsmedicine.org