Има много причини, поради които една жена може да кърви след секс. Медицинското наименование за това е "посткоитално кървене".

 

Посткоиталното кървене се отнася до генитално кървене след полов акт. Лекарите обикновено използват този термин, за да опишат кървене от влагалището, доста често срещано явление, причинено от широк спектър от фактори.


 

Приблизително до 9% от жените с менструация изпитват посткоитално кървене, предимно от шийката на матката. Източникът на това кървене обикновено е по-разнообразен при жени след менопауза.

 

Честите причини за кървене след секс включват:

Нараняване

Триенето при полов акт може лесно да причини малки разкъсвания и порязвания в чувствителните генитални тъкани.

 

Раждането може също да причини разтягане и разкъсване на вагиналните тъкани, което понякога ги прави по-уязвими за нараняване.

Вагинална сухота

Сухотата е сред най-честите причини за посткоитално кървене. Когато кожата е суха, тя става изключително уязвима на увреждане. Тъканите, произвеждащи слуз, като тези във влагалището, са особено уязвими.

 

Честите причини за вагинална сухота могат да бъдат няколко.

 

  • Генитоуринарен синдром на менопаузата. Веднъж наречен вагинална атрофия, той се отнася до намалена дебелина и еластичност на вагиналната тъкан.
  • Увреждане или отстраняване на яйчниците. Тежки злополуки, които увреждат яйчниците или състояния, които водят до отстраняването им, унищожават най-големия източник на естроген в тялото.
  • Раждане и кърмене. По време на бременност нивата на естроген са много високи. Те обаче намаляват почти веднага след раждането, тъй като естрогенът може да попречи на производството на кърма.
  • Медикаменти, които пречат на естрогена или дехидратират тялото. Вагиналната сухота може да бъде резултат от приемане на антиестрогенни лекарства, лекарства за настинка или грип, стероиди, успокоителни, някои видове антидепресанти, бета блокери или блокери на калциевите канали.

Инфекции

Всеки вид инфекция може да причини възпаление на вагиналните тъкани, което ги прави по-уязвими на увреждане. Те обикновено включват гъбични инфекции, тазови възпалителни заболявания, цервицит, вагинит и полово предавани инфекции, като хламидия и гонорея.

 

Цервикални или ендометриални полипи или фиброиди

Полипите и фиброидите са малки неракови образувания. Те обикновено растат върху лигавицата на шийката на матката или матката, особено по време на менструация могат да причинят болка и кървене.

 

Цервикален ектропион

Жлезистите клетки от вътрешната страна на цервикалния канал могат да растат необичайно от външната страна на шийката на матката. Това състояние обикновено преминава без лечение, но може да причини зацапване и вагинално кървене.

 

Ендометриоза

Ендометриозата кара ендометриалните тъкани, тези, които покриват матката, да растат извън нея. Това може да причини възпаление, обикновено в областта на таза и долната част на корема.

 

Дисплазия на шийката на матката

Цервикалната дисплазия възниква, когато анормални, предракови клетки растат в лигавицата на цервикалния канал. Тези израстъци могат да раздразнят и евентуално да увредят околните тъкани, особено по време на полов акт.

 

Анатомични аномалии

Някои жени имат различно оформени репродуктивни органи, което може да увеличи вероятността от болезнено триене и разкъсване.

 

Нарушения на кръвосъсирването

Заболявания, които причиняват необичайно кървене или съсирване, могат да увеличат риска от посткоитално кървене. Лекарствата за разреждане на кръвта също могат да имат този ефект.

 

Злокачествени заболявания

Раковите заболявания, които засягат репродуктивната система или урогениталния тракт, могат да променят

вагиналните тъкани и нивата на хормоните, което ги прави по-уязвими на увреждане. Посткоиталното кървене се счита за често срещан симптом както при рак на шийката на матката, така и при рак на маточното тяло.

 

Референции:

Intermenstrual and postcoital bleeding Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine 2015