При по-голямата част от жените овулацията протича без значителни прояви.

 

При други обаче се проявява с леко кървене, което не притеснително.


 

Препоръчително е да се извърши консултация със специалист при кървене, което се появява извън менструацията.

 

Защо при някои жени се наблюдава кървене по време на овулация?

При някои жени се наблюдава появата на леки петна по средата на цикъла.

 

Тези кръвоизливи не са с патологичен произход.

 

Предполага се, че те се дължат на физиологичния феномен на овулацията: напрежението на течността на яйчниковите фоликули се увеличава и в крайна сметка води до разкъсване на фоликула и изхвърляне на яйцеклетката.

 

Понякога разкъсването на фоликула е по-рязко и причинява разкъсването на малък кръвоносен съд, което стои в основата на тези малки доброкачествени кръвоизливи.

 

Други причини за кървене по време на цикъл

 

Има и други причини за метрорагия - кървене между менструациите или поява на  зацапване - малки следи от кръв между менструациите:

 

 • Малка рана на шийката на матката след полов акт, вагинален преглед или цервикална цитонамазка. След това кървенето обикновено е слабо и спира спонтанно. По същия начин, рана във влагалището или инфекция може да причини кървене;
   
 • Хормонални нарушения, които могат да бъдат предизвикани от психологически стрес;
   
 • Лошо адаптирана или неподходяща хормонална контрацепция
   
 • Неконтролирано кървене може да възникне при употреба на микропрогестини - таблетки, имплант, хормонална спирала, когато те се окажат недостатъчно дозирани за пациентката и дори при употреба на естроген-прогестини.
   
 • Кървене между менструациите също често се наблюдава при употреба на хормонални спирали;
   
 • При нередовен прием на орални контрацептиви - особено микропрогестоген;
   
 • Атрофия на ендометриалната лигавица след няколко месеца или години прием на хормонални контрацептиви. Временният прием на терапевтични средства, съдържащи естроген, ще регенерира лигавицата.

Необходима ли е консултация със специалист?

Кървенето между менструациите обикновено е леко и най-често се дължи на хормонален дисбаланс или дори на овулация, ако настъпва в средата на цикъла.

 

Въпреки това е препоръчително да се извърши консултация със специалист при кървене между менструациите, особено ако е придружено с болка.

 

Важно е да се изключи миома на матката, полип, спонтанен аборт, извънматочна бременност, генитална инфекция или дори рак на шийката на матката.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/projet-enfant?doc=saignements-ovulation