Кърменето е един от основните начини в осъществяването на емоционална връзка между майка и дете, но по последни проучвания то може да направи нещо повече за жените. Според Американската сърдечна асоциация, кърменето намалява рисковете от сърдечен удар – третата водеща причина на смъртност при жените в САЩ.

 

По време на изследването, учени от университета в Канзас анализират данни за 80 191 жени, които са били разпитани относно навиците си на кърмене като част от 6-годишния проект, проведен в началото на 90-те, Women’s Health Initiative Observational Study. Около 51% от отговорилите кърмачки споделят, че са го вършили в продължение от 1 до 6 месеца, 22% са кърмили от 7 до 12 месеца, а 27% от тях – 13 месеца или повече.


 

Допълвайки данните с информация относно фактори, които могат да повлияят на женското здраве, като упражнения и пушене, изследователите допускат, че между кърменето и по-ниските шансове за инсулт съществува връзка. Поради спецификата на подхода им, учените не могат да установят сигурно причинно-следствено отношение между двете променливи, но поне могат да засекат определени тенденции: рискът от инсулт при жените, които са кърмили бебетата, е средно с 23% по-нисък при всички жени. Що се отнася до чернокожите майки, разликата е сравнително по-голяма – рискът от сърдечен удар е цели 48% по-малък. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Посочените връзки тепърва се нуждаят от прецизно обяснение, но Лисет Джейкъбсън, един от водещите автори на проучването, препоръчва на жените да включат кърменето като част от родилния си план. Тя допълва, че, за да извлекат и майките, и децата им оптималните ползи от естествения процес, по възможност той следва да продължи поне шест месеца. 

 

Но кърменето очевидно е само един от многото взаимодопълващи се начини за поддържане на добро здраве. Останалите включват адекватни тренировки, избор на правилната храна, отказ от пушене и, разбира се, редовни профилактични прегледи.