Яйчниците са чифтен орган, разположен в малкия таз, който изпълнява двойна функция – произвежда женските полови клетки (яйцеклетките) и изпълнява функция на ендокринна жлеза, участваща в производството на женските полови хормони – естрогени и прогестерон. По тази причина правилното функциониране на яйчниците е много важно за репродуктивното благополучие на жената.

 

Яйчниците са разположени върху страничната стена на малкия таз в специална ямка, наречена fossa ovarica. При наличие на болка, идваща от яйчниците, тя ще бъде локализирана в долната част на абдомена, в областта на малкия таз. Разбира се, причина за тазова болка могат да бъдат не само проблеми с яйчниците, но сега ще се спрем върху тях.


 

Болката в яйчнците, в зависимост от своя интензитет, може да бъде остра, срязваща или хронична, с по-нисък интензитет. Острата болка обикновено се появява внезапно и отшумява бързо, докато хроничната болка може да персистира от няколко седмици или месеца и няма рязко начало. Болката в яйчниците може да бъде изолиран симптом или да е свързана с други симтоми като вагинално течение, парене при уриниране, болка по време на полов акт и др.

 

Съществуват немалко причини за наличие на болка в яйцните. Много е важно при наличие на такава, независимо от интензитета и продължителността й, да се осъществи консултация с гинеколог, който да определи причината. Разбира се, причини за овариална болка могат да бъдат и физиологичен процес като овулация или по-тежко протичаща менструация. Въпреки това, при промяна в обичайния за тези периоди характер на болката, се препоръчва консултация със специалист.

 

Сред причините, които могат да доведат до болка в яйчниците, са:

 

1. Овулация – при много жени, периодът на отделяне на зряла яйцеклетка се съпътства от болка, известна като болка на Mittelschmerz. Някои жени по време на овулация, която настъпва средно на 14-тия ден от менструалния цикъл, усещат неприятна силна болка, продължаваща няколко минути или часове, която може да бъде придружена от гадене, главоболие, кървене, вагинално течение. Други жени не изпитват подобни промени в този период от месечния цикъл.

 

2. Дисменорея – болезнена менструация, която се дължи на ексцесивно производство на простагладни, които предизвикват силни маточни контракции. Това състояние може да се овлае с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – ибупрофен, напроксен, кетопрофен и др.

 

3. Овариална киста – бенигнено образувание, представляващо патологична кухина, изпълнена с течност. Овариалните кисти са често срещан проблем сред жени в репродуктивна възраст. Най-често се образуват по време на овулация, когато не се освободи зрялата яйцеклетка от Граафовия фоликул (фоликуларна киста) или когато жълтото тяло не се разруши след като зрялата яйцеклетка е била освободена (киста на жълтото тяло). Много често овариалните кисти не предизвикват поява на симптоматика и премахването им не е задължително. В някои случаи кистите могат да са прекалено големи или при определи условия да руптурират, което е съпроводено със силна болка. Големи овариални кисти се подлагат на хирургическо отстраняване.

 

4. Ендометриоза – състояние, при което ендометриумът на матката може да се развие в други части на женския репродуктивен тракт, като яйцници, маточни тръби. Ендометриозата предизвиква болка в малкия таз, която се засилва при полов акт, кървене между периодите, тежки болезнени менструални периоди. Ако не се лекува, състоянието може да доведе до инфертилитет.

 

5. Тазово-възпалителна болест – възпалителен процес, обхващащ матка, яйчници и маточни тръби. Най-честата причина за развитието му е бактериална полово преносима инфекция като гонорея или хламидия. Изявява се с болка в малкия таз, вагинално течение, което може да има неприятна миризма, температура, болка по време на полов акт, гадене, повръщане, диария.

 

6. Синдром на остатъчните яйчници – развива се след отстраняване на яйчниците и маточните тръби на жената (салпинго-оофоректомия) или при отстраняване на матка и яйчници (хистеректомия и оофоректомия), ако при интервенциите в малкия таз са останали остатъчни тъкани от яйчниците. Остатъчните яйчникови тъкани причиняват силни болки в малкия таз, диспареуния, дисурия.

 

7. Торзио на яйчника – спешно състояние, при което поддържащият лигамент на яйчника (lig. suspensorium ovarii) се осуква. В поддържащия лигамент са разположени изхранващите яйчника съдове – a. et v.ovarica, като при торзията доставката на кръв, а от там на кислород и хранителни вещества към яйчника, е прекъсната. Състоянието предизвиква силна болка и изисква спешна реакция, тъй като торзията води до исхемизиране на яйчника и може необратимо да увреди неговата функция.

 

8. Извънматочна бременност – бременност, локализирана най-често в маточните тръби, може също да причини умерена до тежка болка в малкия таз.

 

9. Маточни фиброиди – доброкачествени образувания от мускулна тъкан, локализирани в матката. Те могат да са причина за силна болка, нередовна менструация, чести и обилни кръвотечения, трудности при уриниране, когато фиброидът притиска пикочния мехур.

 

10. Овариален тумор – въпреки че не е честа причина, тумор на яйчника може да бъде причина за болка в яйчниците. Обикновено овариалните тумори протичат безсимптомно, но когато имат проявена симптоматика те се изявяват с болка, подуване и повишено налягане в абдоминалната област, често уриниране, диария или констипация, загуба на апетит.

 

Тазовата болка е чест симптом на много заболявания на женския репродуктивен тракт. Въпреки че болката по време на овулация и тази свързана с дисменорея не са животозастрашаващи, някои състояния, свързани с болка в малкия таз, се нуждаят от спешна медицинска намеса.