Навярно всяка жена се е сблъсквала с тези проблеми – обилно количесто косми останали по възглавницата след ставане от сън или по гребена след разресване и в крайна сметка оредяване на косата. А когато това стане хронично, започваме да търсим къде е проблемът?
 
Оказва се всъщност, че причините за женския косопад не са малко. Най-често срещаната причина за оплешивяване сред мъжете и жените е наследствеността. Ако в семейството ви има роднина, страдащ от оплешивяване, рискът се увеличава и при вас. Обикновено половите хормони тригерират тези фактори и затова проблемите започват още в пубертетна възраст.
 
В някои случаи косопадът може да е локална реакция на обща за организма стресова ситуация, например тежко боледуване, операция, травма, значителна редукция на тегло или при силен емоционален стрес – например загуба на роднина. Обичайно загубата на коса се възстановява след подобряване на общото състояние.
 
Хормоналните промени, които настъпват в женския организъм, през периодите на бременност и раждане, менопауза или след спиране на приема на противозачатъчни средства могат да обусловят временна загуба на коса. След нормализиране им започва спонтанно намаляване на косопада и усилване на растежа на нови здрави косми.
 

Косопадът обичайно е симптом на друго заболяване или дефицит на микро- или макронутриент

Синдромът на поликистозните яйчници е едно често срещано заболяване сред младите жени в репродуктивна възраст. Причините за настъпването му и точната генеза на заболяването не е напълно уточнена, но обичайно той протича с хиперандрогенемия. Нивата на мъжките полови хормони в кръвта са повишени в резултат на нарушена стероидогенеза в яйчниците. Знаете, че те освен че произвеждат яйцеклетки, в тях се синтезират мъжки и женски полови хормони. 
 
Не във всички случаи на жени с поликистоза има андрогенна алопеция (оплешивяване в областта на скалпа). При тези от тях, при които се изявява, алопецията е по-скоро в резултат на генетичнодетерминирана по-висока чувствителноста на космения фоликул към андрогените.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът могат да са също причина за косопад, особено при тежките форми. Много по-рядко субклиничните форми на хипер- или хипотиреоидизъм (в случите на нормални периферни хормони – ФТ4 и ФТ3 и повишен или понижен ТСХ) водят до загуба на коса.
 
Щитовидните заболявания обичайно обуславят дифузна загуба на коса и по-рядко локално оплешивяване на скалпа (алопеция ареата). В повечето случаи причината за хипертиреоидизма или хипотиреоидизма е автоимунно тиреоидно заболяване и като такова то може да се асоциира с друго автоимунно заболяване. Пример е алопеция ареата, при която се наблюдава автоимунна реакция насочена към космените фоликули, разположени обикновено по скалпа или лупус еритематозус  - системно автоимунно заболяване на съединителната тъкан.
 
Железният дефицит е друга често срещана причина за дифузен косопад при жените особено при тези от тях с по-обилно менструално кървене.
 
Цинкът е микроелемент, участващ в няколко жизненоважни процеса в човешкото тяло. Възприет е като елемент необходим за поддържането на красива коса, кожа и нокти и затова дефицитът му може също да е причина за косопад.
 

Какво да правим при косопад?

Лечението на косопада като симптом изисква уточняване на причината за настъпването му. От изложеното по-горе може да обобщим, че в случаите на продължителен и тежък косопад е подходящо изследване на пълна кръвна картина, СУЕ и/или СRP (скорост на утаяване на еритроцитите и С-реактивен протеин – маркери на възпалението),  нива на желязо, желязо-свързващ капацитет (ЖСК) и феритин (показател, информиращ за железните депа в организма) и ТСХ (скринингов хормон за функцията на щитовидната жлеза). 
 
Консултация с лекар е наложителна при наличие на отклонения в някои от тези показатели. Във всички случаи пълноценното и разнообразно хранене, богато на различни видове микро- макронутриенти, редуцирането на стреса в ежедневието и лечението на съпътстващите заболяванията би довело по-всяка вероятност до положително повлияване на косопада.