Колпоскопията е широко използван диагностичен метод, чрез който се постига изследване на маточната шийка, влагалището и вулвата (понятието включва всички външни женски полови органи). За целта се използва специален уред, наречен колпоскоп.

 

Колпоскопията се извършва от акушер-гинеколог и се препоръчва в случаите, когато:


 

  • Резултатите от цитонамазка, взети по време на тазовото изледване, показват отклонения от нормалното хистологично устройство на клетките;
  • При оглед на маточната шийка при тазово изследване се откриват абнормности;
  • При открита инфекция с човешки папилома вирус (HPV);
  • При необичайно обилно кървене извън периодите на менструация и/или след полов акт;
  • При откриване на абнормна маса в областта на маточната шийка, влагалището или вулвата по време на оглед при тазовото изследване.

 

Във всички тези случаи се налага колпоскопия, като тя се използва за диагностицирането на рак или преканцерозни промени на маточната шийка, влагалището и вулвата, възпаление на цервикса (цервицит), генитални брадавици. Нормално изследването продължава 15-20 минути.

 

Възможно е да изпитвате известно притеснение преди колпоскопията. Много е важно предварително да зададете на гинеколога си всички въпроси, които ви интересуват относно изследването, както и да получите подробно обяснение относно протичането му. Спокойствието по време на колпоскопията е изключително важно. Нормално не предизвиква болка, но създава неприятно усещане. Силното безпокойство може да засили неприятното чувство и да създаде усещане за болка.

 

Подготовката за колпоскопията започва ден-два преди самата процедура. Необходимо е два дни преди изследването да ограничите половите контакти, да преустановите използването на дамски тампони и вагинални душове, както и използването на спермициди, които могат да затруднят оглеждането на маточната шийка. Колпоскопията не се осъществява по време на менструация.

 

Усведомете гинеколога си в случаите, когато употребявате антиагреганти или антикоагуланти – тези лекарства потискат агрегацията на тромбоцитите и процеса на кръвосъсирване (коагулация) като цяло, което може да доведе до тежки кръвоизливи при реализиране на биопсия по време на колпоскопията. При съмнение за бременност също информирайте лекаря си. Препоръчително е изследването да се извърши на празен пикочен мехур. Някои лекари препоръчват използването на нестероидни противовъзпалитени средства (НСПВС) като ибупрофен например непосредствено преди колпоскопията за овладяване на болката при осъществяване на биопсия.

 

Колпоскопията се извършва при съблечен до кръста пациент, който застава в легнало положение и вдигнати крака на гинеколочния стол. С помощта на спекулум, както при тазовото изследване, гинекологът разтваря вагината, за да получи по-добра визуализация върху лигавицата на маточната шийка.

 

По време на процедурата колпоскопът не е в пряк контакт с гениталиите на жената, а се намира близо до входа на влагалището. С колпоскопа лекарят оглежда лигавицата на цервикса, влагалището и вулвата. За да се визуализират променените (атипични) клетки, гинекологът почиства маточната шийка с разтвор на оцетна киселина. При наличие на променени групи от клетки те придобиват бял цвят. Ако е необходимо вземането на материал за изследване за човешки папилома вирус (HPV), материалът се взема преди прилагането на разтвора на оцетна киселина. За визуализация може да се използва и йоден разтвор.

 

При откриване на атипични клетки е необходимо вземането на биопсия. Биопсията е метод за диагностика, който се осъществява чрез вземане на тъканен материал и последващото му хистологично изследване. Биопсията може да бъде цервикална и вагинална. По време на цервикалната биопсия може да изпитате известен дискомфорт, болка, спазми, кървене. Препоръчва се прием на НСПВС около 30 минути преди биопсията.

 

Вагиналната биопсия в областта на порциото е болезнена, поради което може да бъде използван местен анестетик за облекчаване на болката. За спиране на кървенето след биопсия се прилага специална паста на Монсел. Тя може да предизвика тъмнокафяво течение до няколко дни след процедурата.

 

Колпоскопията е рутинна, сравнително безопастна процедура, която рядко води до сериозни усложнения. Кафеникавото течение при прилагане на пастата на Монсел за кръвоспиране е нормално и изчезва няколко дни след изследването. Усложнения от колпоскопията, при които е нужно да потърсите гинеколога си, са:

 

  • Висока температура;
  • Силна болка ниско в абдоминалната област;
  • Кървене, продължаващо повече от 7 дни;
  • Наличие на жълто течение с неприятна миризма, което е сигнал за развитие на инфекция.

 

Резултатите от биопсията мога да бъдат нормални, при което гинекологът назначава други тестове за откриване на причината за аномалиите, открити при цитонамазка. Една от най-честите причини за атипични промени в лигавицата на маточната шийка е рак на цервикса. При откриването на атипични групи от клетки състоянието се означава като цервикална интраепителна неоплазия (CIN).

 

Освен за диагностика, колпоскопията може да се приложи и за лечение и отстраняване на атипични групи от клетки. Използва се криотерапия за замръзяване на атипичните клетки; конизация (LEEP) – изрязване на патологичната зона от маточната шийка под формата на конус.

 

Колпоскопията е ценен диагностичен и лечебено-оздравителен метод, който намира широко приложение в практиката, достъпен е, не е болезнен и дава ценна информация за редица преканцерозни и канцерозни състояния.