Развитието на фармацевтичната индустрия предоставя различни форми на прием на естрогенови препарати – орални таблетки, трасдермални лепенки, вагинални гелове или пръстени, подкожни апликатори, а също и вътремускулни депо форми. 

 

Разнообразието показва, че не съществува единична и стереотипна „най-добра” опция за хормонална терапия при менопаузални жени. По-скоро показва важната роля за лекаря, който да съобрази терапия спрямо хормона и спрямо индивидуалните нужди на всяка жена. 


 

Въпреки нарастващото безпокойство около вероятните странични ефекти и търсенето на нехормонално лечение, естрогеновата терапия (с или без прогестин) остава най-ефективното лечение при менопауза. 


Трябва да се знае, все пак, че хормоналната терапия се използва за борба срещу симптомите, асоциирани с менопаузата, и не са индицирани за превенция (предотвратяване) на заболявания. 

 

Коя форма на избера? 

Оралните таблетки естрогени се приемат от организма, като преминават през лигавицата на храносмилателната система и достигнат до черния дроб. Там голяма част от активната съставка се неутрализира. 

 

Освен това метаболизирането на синтетичните естрогени, приети през устата, водят до промени във функциите на черния дроб – увеличават се липопротеините, холестеролът и триглицеридите в кръвта. 

 

Ефектите от трасдемралните пачове са незначителни спрямо тези от таблетната форма. Трансдермалните естрогени не влияят на липидния профил, не увеличават активността на факторите на съсирването и са със стабилна концентрация в кръвта, която не се влияе от тютюнопушенето както при оралните форми. 

 

Това показва, че при менопаузални жени пушачи по-разумният избор е трансдермалната хормонална терапия, при които рискът от венозна тромбоза е минимален. В зависимост от производителя лепенката се сменя на всеки 1 или 2 седмици. 

 

Трансдермалната терапия, обаче, е по-скъпа. Затова тя се предлага на тези жени, които ще изпитат най-голяма полза – тези с риск от венозна тромбоза, жени с малабсорбция (нарушено усвояване на вещества от храносмилателната система), при хипертриглицеридемия и при затлъстяване и метаболитен синдром.

 

Прогестини

Прогестероните като хормонални субстанции също имат своето място в хормоналната терапия при менопаузалните жени. Прогестините могат да се използват като самостоятелна терапия за контрол на менопаузалните симптоми, но най-често са в комбинация с естрогенова съставка. 

 

Приемът само на естрогени се асоциира с еднометриална хиперплазия или повишен риск от карцином на ендометриума, а комбинацията им с прогесинов продукт намалява този риск. 

 

Така обикновено на менопаузалните жени се предлага комбинирана хормонална тарапия с естрогенов и прогестинов препарат, освен ако са положени на хистеректомия (отстраняване на матката). Тогава ендометриалната протекция от прогестина не е необходима. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Съществуват два вида комбинирана терапия – циклична и продължителна. Цикличната означава, че има период от 5-7 дни, които са свободни от прием на хормони. При този начин на лечение ефективността на прогестина за протекция от матката е най-голяма. Неприятното при този метод е, че понякога може да е налично генитално кървене през дните, свободни от терапия. 

 

Алтернатива на цикличното приемане на прогестин при менопауза е продължителната му употреба. При него не се наблюдава циклично генитално кървене. 

 

Най-модерният начин за хормоналанта терпия в момента е поставянето на спирала с левоноргестрел (прогестин), което продължително време и локално да отделя хормона и така да защитава маточната лигавица, заедно със системно циклично приемане на естрогенов препарат. Така се избягва и кървенето. 

 

Не трябва да се забравя, че терапия може да доведе до някои странични ефекти като главоболие, болки в гърдите, гадене, подуване на корема, отоци. Затова е важно първоналачно дозата на хормоналните препарати да се титрира (постепенно да се покачва) до постигане на ефект от лечението.
 
Продължаването на вазо-моторните симптоми (топли вълни, изпотяване, сърцебиене) и вагиналата сухота означават, че дозата трябва да се увеличи, а болките в гърдите и изтичнаето на секрет от зърното са сигнал за намаляване на дозата на хормоналния препарат.