Какви са рисковете от дефицити по време на менопауза?
Стареенето е една от причините за дефицит на витамини и минерали при жените.
Други причини са стрес, храносмилателни разстройства, интензивните физически натоварвания, тютюнопушене, прием на алкохол и определени лекарства.
С възрастта тялото все по-трудно абсорбира и метаболизира витамините.
Дневните нужди от витамини понякога са по-високи от препоръчителния дневен прием за жени след менопауза.
- Витамините от група В са важни в борбата срещу когнитивния спад, остеопорозата и за защита на сърдечносъдовата система;
- Витамините С и Е, които заедно с витамини D и A укрепват имунната система, която отслабва с времето при жени след менопауза;
- Витамини C и E активно участват в синтеза на колаген и са важни за здравето на костите;
- Витамини D и K, необходими за баланса на калция, предпазват от процесите на деминерализация на костите и калцификация на артериите.
Менопауза и витамин B
Една разнообразна, богата на антиоксиданти диета трябва да покрива нуждите от витамини при жените в периода след менопаузата.
Ежедневният прием на мултивитамини позволява със сигурност и без опасност да се компенсират хранителните дефицити, които могат да се образуват с течение на времето при жени в постменопауза.
По този начин се предотвратяват различните ефекти на стареенето върху кожата, мозъчната функция, костите, имунната система и сърдечносъдовата система.
Недостатъчният прием на витамини от група В е често срещан.
Витамините B комплекс насърчават синтеза на колаген и еластин.
Консумацията на повече храни, които съдържат витамин В, допринася за тонуса и еластичността на кожата.
Понижавайки нивата на хомоцистеина, витамините от група В намаляват сърдечносъдовия риск.
Недостатъчният прием нарушава мозъчната функция.
Приемът на добавки с витамин В може да помогне за забавяне на когнитивния спад.
Фолиевата киселина или витамин В9 има съществена роля в производството на генетичен материал - ДНК и РНК, както и на аминокиселини, необходими за клетъчния растеж.
Храните, богати на витамин В9, са черният дроб, хранителните дрожди, жълтъкът и зеленолистните зеленчуци.
Приемът на добавки с фолиева киселина (витамин В9) намалява горещите вълни по време на менопаузата.
Доказано е, че диета, богата на фолиева киселина, може да намали риска от рак на гърдата при жени в постменопауза.
Витамин В6 или пиридоксин се приема обикновено в достатъчни количества от храната.
Той има роля в психичните прояви, свързани с хормоните.
Помага за регулиране на хормоналния баланс, действа срещу хормоналните колебания и срещу симптомите, свързани с менопаузата.
Жените след менопауза са по-малко склонни да усвояват витамин В12 или кобаламин, съдържащ се главно в месото, яйцата, рибата, млякото и морските дарове.
Дневният хранителен прием е 2,4 микрограма на ден, но датски изследователи наскоро са установили, че е препоръчително приемът да бъде 6 микрограма на ден за жени в постменопауза.
Менопауза и витамин С
Витамин С - аскорбинова киселина е антиоксидант, поради което е от съществено значение за жените в постменопауза.
Действа като имуностимулант, против умора, има детоксикиращ, анксиолитичен, антиалергичен и кардиопротективен ефект.
Препоръчителният прием е 60 до 100 mg/ден.
Диета, богата на плодове и зеленчуци, особено червено и зелено зеле, сурови червени чушки, хрян, цитрусови плодове, манго, киви, ягоди, и папая обикновено е достатъчна за задоволяване на дневните нужди.
Менопауза и витамин D3
Витамин D3 е прохормон, който е свързан с други стероидни хормони като кортизол, тестостерон и холестерол.
Счита се за хормон, защото действа върху клетъчните рецептори.
Витамин D3 или холекалциферол имат по-добра бионаличност от D2 - ергокалциферол.
Дефицитът на витамин D е често срещан при менопауза.
Синтезът на витамин D3 се осъществява в дермата под действието на слънчевите UVB лъчи и може да се забави след 50-годишна възраст.
Жените на 50 и повече години трябва да се увеличат приема на витамин D до 30 µg или 400 IU на ден, дори през лятото.
Менопауза и витамин Е
Витамин Е включва осем съединения - токофероли и токотриеноли.
Съдържа се в растителните масла, като рапично семе, пшеничен зародиш, слънчоглед, маслина, арган, в тъмнозелени листни зеленчуци.
Витамин Е е необходим за здравето на кожата и сърдечносъдовата система.
Токоферолът и токотриенолите са мощни антиоксиданти.
Витамин Е помага при горещи вълни, вагинална сухота и подобрява настроението.
Подобно на витамините А и С, той е много мощен антиоксидант и участва в превенцията на общото стареене и по-специално на кожата.
Витамин Е също така помага за подобряване на здравето на костите.
Референции:
https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-nutrition/2697389-vitamine-femme-menopausee-carence-supplementation/
https://journaldesfemmesfr.digidip.net/visit?url=https%3A%2F%2Fwww.hal.inserm.fr%2Ffile%2Findex%2Fdocid%2F132245%2Ffilename%2Findex.xhtml&ppref=https%3A%2F%2Fsante.journaldesfemmes.fr%2Fquotidien%2F2590625-nutrition-conseils-bien-manger-aliments-sante%2F&currurl=https%3A%2F%2Fsante.journaldesfemmes.fr%2Ffiches-nutrition%2F2697389-vitamine-femme-menopausee-carence-supplementation%2F
https://journaldesfemmesfr.digidip.net/visit?url=https%3A%2F%2Fpubmed.ncbi.nlm.nih.gov%2F31074816%2F&ppref=https%3A%2F%2Fsante.journaldesfemmes.fr%2Fquotidien%2F2590625-nutrition-conseils-bien-manger-aliments-sante%2F&currurl=https%3A%2F%2Fsante.journaldesfemmes.fr%2Ffiches-nutrition%2F2697389-vitamine-femme-menopausee-carence-supplementation%2F