Менопаузата е период от живота на всяка жена, който се характеризира с понижение в нивата на женските полови хормони – естрогени и прогестерон, и последвалите от тяхната липса аменорея и инфертилитет. За да се опреди едно състояние като менопауза, е нужно липсата на менструация да е продължила за период от поне една година. Средната възраст за настъпване на менопауза е около 51 години, като нормално настъпва между 45- и 55-годишна възраст.

 

Съществуват множество въпроси и теми относно менопаузата, които вълнуват и интересуват жените, на които им предстои да преминат или преминават през този период. Ще разгледаме най-интересните и най-полезните от тях:


 

1. Плавен ли е преходът към менопауза и от какви промени се съпътства той?

Обикновено преди настъпването на менопауза има период от 2 до 8-10 години, означаван с термина перименопауза. По време на перименопауза постепенно започват промени в продължителността и регулярността на месечния цикъл – възможно е през някои месеци менструация да липсва, да се увеличи или намали продължиелността на месечни цикъл, да настъпят промени в неговата обилност.

 

Причина за настъпването на тези са промени са флуктуиращите нива на естрогени и прогестерон – нивата им започват да намаляват, но това не изключва вероятността от хормонални пикове. Наред с промените в месечния цикъл е възможна поява на раздразнителност, топли и студени вълни, нощни изпотявания, понижение на либидото.

 

2. Кога настъпва менопауза при жени с хистеректомия?

Отговорът на този въпрос зависи от един единствен фактор – съчетана ли е хистеректомията с билатерална оофоректомия (отстраняване на двата яйчника). При билатерална оофоректомия настъпва т.нар. оперативна (индуцирана) менопауза, като нейното начало е рязко, непосредствено след хирургичната интервенция и симптоматичното й протичане е по-тежко. При жени, при които са запазени двата или единия от яйчниците, не настъпва индуцирана менопауза.

 

Индуцирана менопауза може да настъпи и при жени, подложени на химиотерапия или на лъчетерапия в областта на таза. Разбира се, при някои от тях нарушението във функционирането на яйниците може да бъде временно, последвано от възстановяване на нормалните им функции.

 

3. Мога ли да забременея през периода на перименопауза?

Да, забременяването е възможно. Въпреки че нивата на естрогени се понижават, производството им не е изцяло прекратено. Периодите на липса на менструация обикновено са последвани от периоди на поява на такава, по време на които може да се случи и оплождане.

 

4. По-рано ли настъпва менопаузата при жени пушачи?

Проучвания показват, че при жените, които пушат, менопаузата настъпва с около година по-рано. Токсините в цигарите водят до понижаване нивата на естрогени, което може да причини преждевременна яйчникова недостатъчност и настъпване на по-ранна менопауза.

5. Какви са най-честите симптоми и последствия от менопаузата?

Най-важният симптом на менопаузата е липсата на месечен цикъл за период поне от една година. Липсата на естрогени води до вагинална сухота, което затруднява половите контакти. Характерни са раздразнителността, депресивните състояния, появата на топли и студени вълни, нощните изпотявания. Голям процент от жените в менопауза повишават значително теглото си поради забавяне на базовия метаболизъм, което пък увеличава риска от сърдечносъдови инциденти. Увеличен е и рискът от остеопороза.

6. Съществува ли терапия през периода на менопауза и каква е тя?

При тежка симптоматика е възможно приложение на хормонална терапия с орални контрацептиви в най-ниската доза за възможно най-кратък период от време. Приемът на противозачатъчни в напреднала възраст обаче крие риск от тромбоза, рак на гърдата и др., поради което употребата им трябва да бъде внимателна. Прилагат се и хормонални препарати с локално действие – вагинални пръстени, таблетки и кремове. В някои случаи се препоръчва и терапия с антидепресанти.

 

7. Какви са алтернативните методи за облекчаване на периода?

Най-важното е спокойствие и приемане на менопаузата като част от нормалното физиологично развитие на всяка жена. Добрата хидратация, редовната физическа активност, балансираното хранене с изключване особено на люти, тестени и захарни изделия, могат да подобрят общото състояние и усещане на пациентката. Важна е и суплементацията с витамин Д, както и приема на богати на калций храни.

 

Съществуват и храни, които съдържат фитоестрогени, чийто прием би облекчил периода на менопауза. Богати на фитоестрогени са соевите храни (напр. соево мляко, тофу), ленено семе, ядки (бадеми, орехи), плодове и зеленчуци.