С началото на менопаузата се наблюдава и повишаване на холестерола в кръвта. Основната причина за това е понижаването на нивата на естрогените, поради преустановяване на функциите на яйчниците. Въпреки това, не е било напълно изяснено дали женските полови хормони са единствената причина за повишения сърдечносъдов риск при жените по време менопауза

 

Учени от Университета в Питсбург са установили действието на друг ключов хормон, който има значение за нивата на липидите в кръвта при жените на средна възраст: антимюлеровия хормон. Резултатите от проучването са били публикувани в Journal of Clinical Lipidology.


 

На 40-годишна възраст при мъжете се наблюдава по-висок риск от инфаркт, но на 50-годишна възраст този риск се изравнява. Преди, по време на и след менопаузата, нивата на холестерола в кръвта значително се увеличават. Хормонзаместителната терапия е основно средство на избор при менопауза поради многостранните ѝ ползи, сред които и понижаване на холестерола. Въпреки това е установено, че това лечение няма толкова значителен терапевтичен ефект за намаляване на сърдечносъдовия риск, поради което учените са поставили фокуса върху анализа на другите фактори, които влияят на нивата на холестерола

 

Антимюлеровият хормон е ключов фактор за определяне на пола на плода по време на вътреутробното развитие. Освен това се предполага, че може да даде информация за времето на настъпване на менопаузата. Нивата на този хормон могат да се използват за измерване на времето, в което яйчниците ще продължат да отделят яйцеклетки. Колкото повече овоцити - незрели яйцеклетки има, толкова по-високи са нивата на антимюлеровия хормон. Обратно - ниските нива означават малък наличен брой овоцити, което  представлява предразполагащ фактор за настъпване на менопауза. 

 

За целите на проучването учените са изследвали кръвни проби от 1440 жени на средна възраст в период на наближаваща менопауза. Установено е, че ако естрогените са имали значение за намаляване на нивата на “лошия” LDL холестерол, високите нива на антимюлеров хормон допринасят за намаляване на “добрия” HDL холестерол.

 

При жените в перименопауза се наблюдава спад в нивата на естрогена и амтимюлеровия хормон. Това води до увеличаване както на добрия, така и на лошия холестерол в кръвта. 
 

Високите нива на “добрия” HDL холестерол не са благоприятни за здравето на жените в менопауза. Предишни проучвания са показали, че високите нива на добрия холестерол могат да са причината за по-трудното установяване на други сърдечносъдови заболявания. Освен това, те могат да означават нарушени действие на този вид холестерол, което не позволява изпълнението на кардиопротективните му функции.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/hormona-culpable-suba-colesterol-menopausia_7768?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=trafico

https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(22)00326-9/fulltext