Абдоминалната хистеректомия е хирургична процедура, при която се отстранява матката чрез разрез в долната част на корема. При частична хистеректомия се отстранява само матката, оставяйки шийката на матката непокътната. Тоталната хистеректомия премахва едновременно и матката, и маточната шийката.

 

Понякога хистеректомията включва отстраняване на единия или двата яйчника и фалопиевите тръби. Тогава тя се нарича тотална хистеректомия със салпингоофоректомия.


 

Хистеректомията може да се извърши и чрез разрез във влагалището (вагинална хистеректомия) или лапароскопски, както и чрез роботизиран хирургичен подход - при него се използват дълги, тънки инструменти, прекарани през малки коремни разрези.

 

Абдоминалната хистеректомия се препоръчва пред други видове хистеректомия в случаите, в които се наблюдава матка с голям размер, когато е хеобходимо да се направи проверка на други тазови органи за признаци на заболяване и при преценка на опериращия хирург.

 

Кои са случаите, които налагат премахването на матката?

Гинекологичен тумор

При наличие на рак на матката или маточната шийка, хистеректомията може да бъде най-добрият вариант за лечение. В зависимост от специфичния карцином, в конкретния случай и колко напреднал е той, другите възможности може да включват лъчетерапия или химиотерапия.

 

Миома на матката

Хистеректомията е единственото сигурно, постоянно решение за лечение на миоми на маточното тяло - доброкачествени тумори на матката, които често причиняват постоянно кървене, анемия, болка в таза или натиск върху пикочния мехур. Нехирургичното лечение на фиброиди е възможно в зависимост от нивото на дискомфорт и размера на тумора. Много жени с фиброиди имат минимални симптоми и не се нуждаят от хирургично лечение.

 

Ендометриоза

При ендометриозата тъканта, покриваща вътрешността на матката (ендометриум), расте извън нея върху яйчниците, фалопиевите тръби и/или други тазови или коремни органи. Когато медикаментите или консервативната хирургия не подобрят ендометриозата, може да се наложи хистеректомия заедно с отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби (двустранна салпингоофоректомия).

 

Пролапс на матката

Пролапсът на матката във вагината може да се случи, когато поддържащите връзки и тъкани отслабнат. Пролапсът на матката може да доведе до незадържане на урина, натиск в таза или затруднено движение на червата.

 

Абнормално вагинално кървене

При обилна или нередовна менструация, хистеректомията може да донесе облекчение, когато кървенето не може да се контролира с други методи.

 

Хронична тазова болка

Понякога операцията е последно средство за жени, които изпитват хронична болка в таза, която доказано възниква в матката. Хистеректомията обаче не облекчава много форми на болка в таза и ненужното отстраняване на матката може от своя страна да създаде нови проблеми. 

 

 

Хистеректомията прекратява способността на жената да забременее. Преди подлагане на процедурата е необходимо да се потърсят алтернативни начини за лечение. В случай на злокачествен карцином, хистеректомията може да бъде единствената възможност за лечение. Но за други състояния - включително фиброиди, ендометриоза и пролапс на матката – е необходимо да се направят опити с по-малко инвазивни лечения.

 

Абодминалната хистеректомия води до така наречената хирургична менопауза. При нея симптомите на менопаузата често започват рязко при жените след извършване на процедурата. В зависимост от това доколко тези симптоми влияят на качеството на живот, може да се приложи краткосрочно лечение с хормонозаместителна терапия.

 

Хистеректомията обикновено е много безопасна, но както при всяка голяма операция има риск от усложнения.

 

Рисковете, свързани с абдоминална хистеректомия, включват:

  • Кръвни съсиреци;
  • Инфекция;
  • Прекомерно кървене;
  • Странична реакция към анестезия;
  • Увреждане на пикочните пътища, пикочния мехур, ректума или други тазови структури по време на операция, което може да изисква допълнително хирургично възстановяване;
  • По-ранно настъпване на менопаузата, дори ако яйчниците не са отстранени.

 

Референции:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7333047/
2. Aarts JW, Nieboer TE, Johnson N, Tavender E, Garry R, Mol BW, et al. Surgical approach to hysterectomy for benign gynaecological disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 
3. Tohic AL, Dhainaut C, Yazbeck C, Hallais C, Levin I, Madelenat P. Hysterectomy for benign uterine pathology among women without previous vaginal delivery. Obstet Gynecol