Цитонамазката или т.нар. Pap-тест е скринингово изследване, чрез което се установява наличието или отсъствието на хистологични промени на клетките в областта на маточната шийка. Изследването има огромно значение за ранната диагностика на преканцерозни състояния и за своевременното откриване и лечение на цервикалния карцином.

 

Въпреки че цитонамазката е рутинно, безболезнено и бързо изследване, при някои жени е възможно да възникнат различни въпроси:


 

1. Кога е подходящата възраст за започване на скрининговото изследване и през какъв период от време трябва да се прави?

 

Според препоръки на Американското дружество по онкология изследването чрез цитонамазка трябва да започне на възраст от 21 години. При жени на възраст между 21 и 49 години е препоръчително цитонамазка да се прави на всеки три години. Нашите акушер-гинеколози в повечето случаи препоръчват това да става веднъж годишно с профилактична цел. След навършване на 30 години, успоредно с цитологичното изследване на цервикални клетки може да се включи изследване за човешки папилома вирус (HPV). Жени на възраст между 50 и 65 години трябва да си правят профилактично цитонамазка според препоръките на акушер-гинеколога си, минимум веднъж на 3 години. 

 

Жените над 65-годишна възраст, при които цитонамазката показва притеснителни хистологични промени, е нужно периодично да се подлагат на изследването.

 

При жени с тотална хистеректомия не е нужно да се реализира цитонамазка, докато при такива със супрацервикална хистеректормия (със запазена маточна шийка) цитонамазка трябва да продължи да се осъществява според посочените препоръки за различните възрастови групи. Пациентки с отслабена имунна система трябва да се подлагат на изследването по-често.

 

2. Кой ден от менструалния цикъл е най-подходящ за вземане на материал за цитонамазка?

 

Установено е, че най-подходящото време за вземане на материал за цитонамазка, е непосредствено след приключване на менструация – до 10-ти ден от менструалния цикъл, преди настъпването на овулация. По време на овулация секрецията на слуз е увеличена, което може да затрудни хистологичното определяне на резултата. Освен това, след овулация се увеличава делът на възпалителните клетки, което може да доведе до фалшиво положителен резултат от изследването.

 

3. Как да се подготвя за изследването?

 

Подготовката за цитонамазка започва ден преди изследването с ограничаване на половите контакти. Препоръчва се носенето на удобни дрехи, които не създават трудност при събличането им. Важна част от подготовката за цитонамазка е спокойствието, благодарение на което вземането на материала ще премине безусетно и бързо.

 

4. Ще усещам ли болка по време на изследването?

 

За изследването е нужно да съблечете всички дрехи от кръста надолу и да заемете легнало положение. С помощта на спекулум гинекологът отваря влагалището и си осигурява достъп до маточната шийка. Ако сте спокойни и не напрягате мускулатурата си, няма да почувствате болка при поставяне на спекулума. Чувството не е приятно, но не е болезнено и отнема само няколко минути! След поставяне на спекулума, с помощта четчица се натрива маточната шийка и цервикалния канал, след което материалът се нанася върху предметно стъкло и се изпраща за цитологично изследване.

 

5. Съществуват ли усложнения?

 

Възможна е появата на зацапване и слабо кървене в първите часове след изследването. При по-тежко кървене е необходимо да потърсите медицинска помощ. Това не би трябвало да е следствие на манипулацията.

 

Цитонамазката е надежден и удобен скринингов метод за рак на маточната шийка. Редовното му реализиране в различните възрастови групи е от изключително значение и не бива да се подценява.