Климактериумът представлява физиологичен инволутивен процес на репродуктивните органи и функции на жената. Спирането на менструацията - менопаузата настъпва средно около 50-годишна възраст. Климактериумът се дели на пременопаузален, менопауза, постменопаузален и старческа възраст.

 

Пременопаузалният климактериум започва около 40-годишна възраст и продължава средно около 10 години. При него се наблюдава първо намаляване на количеството на синтезирания прогестерон, което може да доведе до менструални смущения и неправилни маточни кръвотечения. 


 

Естрогените, които се отделят в първата половина на цикъла, предизвикват разрастване на лигавицата на ендометриума, а прогестеронът - отделян във втората половина на цикъла (след овулация) е отговорен за уплътняването на маточната лигавица и нейното „правилно“ отделяне по време на менструация. Ето защо промени в количеството на отделения прогестерон, водят до неправилни маточни кръвотечения. На гинекологичен преглед може да се установят и други причини за тези аномалии, като например наличието на миомни възли, полипи в кухината на матката и други, но когато жената е в пременопаузална възраст, не трябва да се изключва вероятност за очаквания, физиологичен хормонален дизбаланс.

 

В пременопаузалния период първоначално менструалния цикъл започва да съкращава своя интервал. Цикълът е периодът между две менструации и продължава средно около 28 дни. Жените съобщават, че менструацията, която преди е била „редовна“ - на всеки 28 дни е започнала да „ избързва“ с по 4-5 дни. С напредването на годините на жената, цикълът започва да се удължава, да прескача по месец, два и накрая съвсем спира.

 

В пременопаузалния период, независимо от хормоналния дисбаланс, жената е все още със запазени фертилни способности, макар че в повечето случаи овулация почти няма в средата на цикъла. С напредване на възрастта на жената започва да намалява и количеството на отделения от организма естроген, който всъщност води до клиничните симптоми, които жените съобщават, а именно:

 

  • Менструални смущения. Те са свързани с неправилни маточни кръвотечения, скъсяване на периода между две менструации, „прескачане“ на менструация и др. При наличие на такива промени, е удачно жената да потърси лекарска помощ, за да не се неглижира нещо по-сериозно.
  • Горещи вълни и нощни изпотявания. Голям процент от жените съобщават за тези неприятни симптоми. Предполага се, че промененото съотношение на половите хормони, води до тази термолабилност. Терморегулаторният център се намира в продълговатия мозък и е доказано, че функцията му се влияе от промените в половите хормони. Горещата вълна е субективно усещане за зачервяване и парене, което в повечето случаи започва от лицето и се разпростира по шията. Дължи се на вазодилатацията (разширяването) на капилярните и малките венозни съдове, което води до по-бурното нахлуване на кръв в тях, а оттам и усещането за топлина.

Обикновено тази вазодилатация е преходна и се последва от вазоконстрикция (свиване) на съдовете и съответно субективно чувство за студ. Горещите вълни имат продължителност от около 30 секунди до 10 минути. Появяват се на различни интервали от време, като могат да се провокират от пиене на горещи напитки, алкохол и др. Често пъти горещите вълни са съпроводени с нощни изпотявания. Жената съобщава, че се събужда обляна в пот, което пък води до непродуктивен сън и умора през деня. В повечето случаи тези симптоми продължават няколко месеца до една, две години. Има описани случаи, при които горещите вълни са продължили над 10 години, но не е изключено те да са били част от друг болестен процес.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Промени в поведението като лесна раздразнителност, склонност към депресии, избухливост са често срещани негативни симптоми в периода на пременопауза.
  •  Намаленото синтезиране на естроген, води до понижение на еластичността и влажността на влагалищната лигавица. Изчезват характерните rugae vaginae и лигавицата става лесно ранима. 
  •  Кожата също се променя в този период. Има проучвания, които доказват, че пониженият синтез на естрогени води до намаляване количеството на колаген и еластан в кожата и съответно тя започва да намалява своята еластичност и гладкост.
  •  Костната плътност също се понижава. Според проучвания тя намалява пропорционално с повишаване на възрастта на жената и с понижаване синтеза на естрогени. Това води до фрактури на костите, като разбира се най-голям е техният процент след 65-70-годишна възраст, когато синтезът на естрогени е почти минимален.

Очаквайте продължението