Към първа част на материала

 

 


  • Естрогените имат голямо значение за превенция от атеросклероза. Когато жената е във фертилна възраст, техният синтез води до понижаване на количеството на „лошия“ холестерол LDL и повишаване на „добрия“ холестерол - HDL. Високият холестерол повишава риска от атеросклеротични плаки по съдовете, което води до тяхното стеснение и увеличаване честотата от съдечносъдови инциденти. С навлизането в менопауза поради ниските естрогени съдовете са по-застрашени от развитие на атеросклероза. Разбира се, голямо значение се отдава и на други фактори, които в комбинация с понижените хормони допълнително повишават риска. Това са тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот. Процентът на жени със сърдечни инциденти във фертилна възраст е нисък, именно заради положителния ефект на естрогените върху съдовете и превенцията, която оказват върху тях.
  • Повишение на телесното тегло. Това е друг симптом, който жените отчитат в тази възраст. Повече килограми се трупат около ханша и бедрата и са част от физиологичните промени, които съпътстват този преходен период. 
  • За ранна менопауза се говори във възрастта около 40 години. Причините могат да бъдат най-различни. Често се касае за генетично предразположение. Тоест, ако майката е навлязла рано в менопауза, се очаква същото да последва и нейните дъщери. Други причини са тежки диети в юношеска възраст, ранно менархе (първа менструация около 10-годишна възраст ), тютюнопушене - повече от 20 цигари дневно за период над 5 години, стрес, начин на живот, автоимунни заболявания, невроендокринни заболявания.
  • Посткастрационен синдром. Наблюдава се при жени, които по една, или друга причина са претърпели операция за отстраняване на матката и аднексите (маточни тръби и яйчници ). Ако жената е над 45 години. Обикновено се премахват и яйчниците, ако е по- млада по преценка се оставят. Когато на млада жена се отстранят и яйчниците, тя трябва да бъде подложена на хормонозаместителна терапия, за да не се наблюдават негативните промени в организма, съпътстващи тази ранна менопауза.

 

Повечето жени искат да отложат максимално дълго навлизането в менопауза. В пременопаузалния период е възможно да се прилагат хормони - прогестерон във втората половина на цикъла. Започва се терапия с две таблетки прогестерон от 14-тия ден за 10 дни. След което се очаква менструалното кървене да е с нормална продължителност – 4-5 дни и да няма неправилни маточни кръвотечения в периода между двете менструации. Тази терапия може да се приложи за срок от 3-6 месеца. Когато и на фона на прогестерон, менструацията липсва, лекарят е по-склонен да вярва, че нещата вече са необратими и че жената вече е навлязла в менопауза. Даването на хормонална терапия, трябва да е след подробно снета анамнеза и липса на други заболявания, при които да е контраиндицирана употребата им.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Голяма част от жените задържат течности заради прогестерона и те субективно усещат, че напълняват. Процесът е обратим след спирането на хормона. При жени, навлизащи рано в менопауза, може да се приложи комбинирана хормонална терапия внасяща както естрогени, така и прогестерон. Идеята е да се намалят споменататите отрицателните ефекти, които се наблюдават при понижаването на естрогените. В пременопаузата могат да се използват и фитоестрогени и соеви продукти. Те значително понижават субективните оплаквания на раздразнителност, горещи вълни и нощни изпотявания. Тези продукти е удачно да се използват за по-дълъг период от време, за да имат желания и търсен ефект.

 

Жената е навлязла в менопауза, ако не е имала менструално кървене в последната 1 година. Необходимо е да се ходи на профилактични гинекологични прегледи, където с помощта на ултразвук се измерва дебелината на маточната лигавица. Тя трябва да е тънка под 3 мм. Ако се установи наличие на дебела лигавица и жената съобщи за менструално кървене след срок от повече от година, в което е липсвало, е необходимо да се направи пробно абразио. Взетият материал трябва да се изпрати за хистология и да се установи дали се касае за проста, или атипична хиперплазия, която е предракова.

 

С настъпването на менопаузата започва постменопаузалният период, който трае поне 10 години, тоест до около 60-65-годишна възраст. Яйчниците продължават да произвеждат естрогени, прогестерони и андрогени, но в понижено количество и променено съотношение. Към края на постменопаузалня период се понижава и синтезът на FSH и LH от хипофизната жлеза. В старческа възраст – 70-75 години, хипоталамо-хипофизо- яйчниковата ос престава да съществува като функционираща система.