Кюретажът (абразио) е вид гинекологично изследване, при което с помощта на специален уред, наречен кюрета, се остъргва вътрешния слой на матката (ендометриума). Процедурата се реализира главно с диагностична цел, по-рядко причината за кюретаж е лечебно-оздразвителна. Кюретажът е мини-инвазивно изследване.

 

Диагностичният кюретаж се извършва в случаи, когато е налице обилно, нерегулярно менструално кръвотечение, кръвотечение между менструалните периоди, постменопаузално кървене. Причините за кървене могат да бъдат разнообразни – маточни фиброиди, полипи, ендометриоза, карцином и др. При изследването абразираната част от ендометриума се изследва под микроскоп от патолог за установяване на патологични промени. Кюретаж се препоръчва и в случаите, когато по време на хистероскопия гинекологът забележи съмнителни абнормни групи от клетки или фиброиди, полипи и др.


 

Причини за реализиране на лечебен кюретаж са:

  • Премахване на доброкачествени образувания – маточни фиброиди, полипи;
  • Почистване на маточната кухина от тъкани, останали след спонтанен или индуциран аборт. Ако останалите тъкани не се почистят, могат да предизвикат силно маточно кръвотечение, което да бъде животозастрашаващо;
  • Премахване на останали в матката след раждането части от плацентата, които също могат да причинят тежки постпартални кръвоизливи;
  • Премахване на моларна (гроздовидна) бременност – при нея не се развива плод както при нормалната бременност, а се развива бенигнено образувание.

 

Контраиндикации за извършване на кюретаж са бременността, наличие на възпалителен процес в тазовата кухина, патологично състояние, свързано със затруднения в коагулацията (кръвосъсирването), тежки сърдечносъдови или дихателни проблеми, които могат да се задълбочат при въвеждане под анестезия.

 

Кюретажът е процедура, която в повечето случаи се извършва под анестезия. Подготовката за изследването включва тестване за алергия към използвания анестетик. Седмица преди изследването по препоръка на гинеколога и анестезиолога си трябва да преустановите употребата на алкохол, цигари, както и на някои лекарствени средства. При употреба на антикоагуланти или антиагреганти приемът им трябва да се прекрати седмица преди процедура, защото употребата им може да доведе до тежки кръвоизливи. При наличие на съпътстващи хронични сърдечно-съдови или дихателни заболявания трябва също да усведомите гинеколога и анестезиолога си.

 

В деня преди процедурата се правят контролни изследвания на кръв, урина и др., които да установят общото ви състояние. Поради анестезията храненето и пиенето през този ден са забранени. Един ден преди кюретажа гинекологът може да постави ламинарии в областта на маточната шийка, за да я дилатира (разшири). Ламинариите поглъщат течности от тъканите, при което се раздуват и разширяват маточната шийка. За превенция на маточни спазми може да ви бъдат предписани нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

 

Изследването продължава от 15 до 30 минути. То може да бъде осъществено под обща, локална или спинална анестезия. При локалната анестезия пациентката е легнало положение и с вдигнати крака. Гинекологът осъществява бимануална палпация за установяване на степента на дилатация на маточната шийка, маточните размери и позиция. Влагалището се разтваря с помоща на спекулум. Външните гениталии и цервиксът се почистват с антисептичен разтвор. Анестетикът се инжектира около маточната шийка – постига се парацервикален блок.

 

При спиналната анестезия пациентката е в седнало положение. Иглата се въвежда между бодилестите израстъци на 3 и 4 или 4 и 5 поясен прешлен, при което анестетикът се въвежда в спиналното пространство. Пациентката усеща изтръпване на краката и липсва на чувствителност от кръста надолу. При общата анестезия анестетикът се прилага интавенозно и пациентката бързо изпада в безсъзнание. Обикновено се прави след интубация.

 

След въвеждане под анестезия и дилатирана маточна шийка гинекологът остъргва маточната лигавица с уред, наречен кюрета. При наличие на остатъци от тъкани или плацента те се евакуират с помоща на вакуум. Полученият материал се изпраща за изследване.

 

Осъществен под анестезия, кюретажът е неболезнена процедура. По време на периода след процедурата може да се изпитва временна болка, спазми, леко кръвотечение и общо неразположение. В някои случаи кюретажът може да доведе до тежки усложнения, при които е нужна незабавна лекарска помощ:

  • Тежко обилно и продължително кръвотечение;
  • Темпратура, вагинално течение с неприятна миризма, което може да подсказва развитие на инфекция. Причина за инфекцията могат да са внесени с инструментите инфекциозни причинители;
  • Перфорация на матката – случва се по-често при жени след менопауза и такива, претърпели аборт;
  • Разкъсване на маточната шийка;
  • Синдром на Ашерман – развитие на вътрематочни адхезии (сраствания). Може да доведе до инфертилитет.

Ако кюретажът е бил осъществен под обща анестезия, след процедурата пациентката може да изпитва главоболие, виене на свят, гадене, умора и др. Връщане към нормалните ежедневни дейности може да стане до няколко дни. Възможно е промяна в продължтелността на следващия менструален цикъл. Необходимо е да се ограничат половите контакти за около две седмици поради опасност от бактериална инвазия през разширената маточна шийка.

 

Кюретажът е процедура, която има както диагностичен, така и лечебен характер. Реализирането не трябва да плаши жените, тъй като осъществена под анестезия, процедура е неболезнена, рядко води до усложнения и има кратък възстановителен период.