Кистите на Наботи са безобидни образувания, които понякога се формират, когато кожните клетки запушват жлезите в шийката на матката. Те са често срещани и обикновено не изискват специфично лечение.

 

Кистите представляват малки подутини, които се образуват, когато кожните клетки улавят слуз вътре в жлезите, разположени в шийката на матката.


 

Те могат да бъдат единични или множествени. В голяма част от случаите симптоми липсват, а диагнозата се поставя при рутинно гинекологично изследване.

 

Кистите на Наботи е по-вероятно да се появят между пубертета и менопаузата. Съществуват процеси, които влияят върху начина, по който кожните клетки в шийката на матката растат, което прави по-вероятно блокирането им и формирането на кисти.

 

Такива състояния могат да бъдат:

  • Раждане. Кожните клетки растат по-бързо след раждането. Новите клетки могат да запушат жлезите в шийката на матката, което води до появата на малки кисти. 
  • Травми в областта на маточната шийка. След нараняване кожните клетки в шийката на матката увеличават размера си. Новите клетки „поправят” щетите, нанесени в тъканта. Тези клетки могат да блокират жлезите в шийката на матката, утаявайки там слуз и образувайки киста на Наботи.
  • След възпаление. Много често, точно поради възпроизводството на клетки на мястото на възпаление или травма, се формират единични или множествени кисти.

Жлезите в шийката на матката редовно произвеждат слуз. Понякога обаче здравите кожни клетки покриват тези жлези, създавайки бариера, която улавя слузта вътре в жлезата. Без изход, тази слуз набъбва вътре в жлезата, формирайки киста. 

 

В зависимост от това колко слуз е задържана вътре, размерът на тези кисти варира от няколко милиметра до 4 сантиметра в диаметър. Погледнати отблизо, те могат да изглеждат бели или жълти на цвят. 

 

Рядко кистите на маточната шийка могат да причинят симптоми, които да подскажат за съществуването им.

  • Лек натиск или усещане за пълнота във вагината;
  • Болка преди, по време или след полов акт (диспареуния).

По-често се появяват симптоми при разкъсване на съществуваща киста. Когато кистата се спука, тя отделя слуз и малки количества кръв, които жените могат да забележат като вагинално течение. 

 

Отделянето на тази слуз е свързано с неприятна миризма. Тези симптоми обикновено не продължават дълго.

Ако обаче персистират за по-дълъг период от време, е необходимо да се проведе гинекологичен преглед.

 

Наличието на особено голяма киста или множество кисти може да затрудни вземането на проба по време на цитонамазка. Кистите могат да станат толкова големи, че да затруднят достъпа до шийката на матката по време на тазов преглед. Това се случва много рядко.

 

Наботовите кисти са безболезнени подутини, които обикновено не пречат на ежедневния живот.

 

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22653-nabot