Кистите на яйчниците са често срещани образувания, които се развиват върху или вътре в яйчниците. Има няколко вида кисти. Най-често срещаните видове са безвредни, не причиняват симптоми и в крайна сметка изчезват без лечение. Рядко кистите могат да причинят сериозни усложнения.

 

Кистата на яйчника е торбичка, пълна с течност или полутвърдa материя, която се образува върху или в рамките на единия или двата яйчника. Яйчниците са малки органи в таза, които съхраняват яйцеклетките и произвеждат хормони, като естроген и прогестерон.


 

Има различни видове кисти на яйчниците, повечето от които са безболезнени и безвредни (доброкачествени).

 

Обикновено кистите на яйчниците не причиняват симптоми. В голяма част от случаите кистите се откриват при рутинни профилактични изследвания.

 

Рядко кистите на яйчниците могат да причинят усложнения.

 

Повечето кисти на яйчниците са функционални кисти. Те се образуват в отговор на промените в тялото по време на менструалния цикъл. По-рядко кисти на яйчниците се образуват по причини, които не са свързани с менструацията.

 

Функционалните кисти са най-често срещаният тип кисти на яйчниците и не са свързани с болестно състояние. Те възникват в резултат на овулацията (освобождаване на яйцеклетка от яйчника). Тези кисти може да са знак, че яйчниците функционират както трябва. Функционалните кисти обикновено се свиват с времето, обикновено в рамките на 60 дни, без специфично лечение.

 

Функционалните кисти от своя страна могат да бъдат няколко типа. В някои случаи функционалните кисти се наричат и прости кисти.

 

Малка "торбичка" в яйчника, наречена фоликул, освобождава яйцеклетка всеки месец като част от нормалния менструален цикъл. Фоликуларна киста се образува, когато фоликулът не освободи яйцеклетка. Вместо това фоликулът се изпълва с течност и нараства.

 

След като фоликулът освободи яйцеклетка, той образува група от клетки, произвеждащи хормони, наречени жълто тяло. Киста се образува, когато течността се натрупа в жълтото тяло, което го кара да расте и се нарича киста на жълтото тяло.

 

Не всички кисти на яйчниците обаче се образуват в отговор на менструалния цикъл. Те невинаги са признаци на заболяване, но е необходимо тяхното проследяване за да се избегне появата на усложнения.

 

Пример са цистаденомите, които се образуват на повърхността на яйчника. Те могат да бъдат пълни с течност, която е рядка и водниста или по-дебела и подобна на слуз.


Освен това съществуват и дермоидни кисти (тератоми). Те се състоят от клетки, които изграждат всички видове тъкани в човешкото тяло, вариращи от кожа, коса, зъби и дори мозъчна тъкан.

 

Ендометриомите са пълни с ендометриална тъкан, същата тъкан, която се отделя всеки месец по време на цикъла. За разлика от останалите типове яйчникови кисти, раковите кисти на яйчниците (тумори) са твърди маси, изградени от ракови клетки.

 

Кистите на яйчниците са по-често срещани при жени преди настъпване на менопауза.

 

По-склонни са да се образуват и да персистират по време на бременност. Някои заболявания като ендометриоза, хормонален дисбаланс или прием на лекарства, подпомагащи овулацията, водят до по-висок риск от формиране на яйчникови кисти.

 

Референции:

1. Management of Suspected Ovarian Masses in Premenopausal Women; Royal College of Obstetricians and Gynaecologists 
2. The Management of Ovarian Cysts in Postmenopausal Women; Royal College of Obstetricians and Gynaecologists