Кисти на бартолинова жлеза са пълни сci слуз торбички, които могат да се образуват, когато жлезите, разположени близо до отвора на влагалището, са блокирани.

 

Обикновено кистите са безболезнени, но ако са големи, те могат да създадат дискомфорт по време на движение или полов акт.


 

Кистите могат да се инфектират, образувайки болезнен абсцес.

 

Бартолиновите жлези са много малки, кръгли жлези, които са разположени във вулвата (областта, обхващаща външните полови органи) от двете страни на отвора към влагалището. Тъй като са разположени дълбоко под кожата, те обикновено не могат да се усетят. Тези жлези могат да помогнат отделянето на секрет по време на полов акт.

 

Ако каналът към жлезата е запушен, жлезата се напълва със слуз и техният размер се увеличава. Резултатът е киста. Тези кисти се развиват при около 2% от жените. 

 

Обикновено засягат жени на възраст около 20 години. Кистите могат да се инфектират, образувайки абсцес. С напредване на възрастта жените са по-малко склонни да образуват кисти и абсцеси.

 

Обикновено не е известно какво причинява запушването на канала на жлезата. Рядко кистите са резултат от полово предавана инфекция, като гонорея.

 

Повечето Бартолинови кисти не причиняват никакви симптоми. Ноq ако размерът им стане прекалено голям, те могат да причинят дискомфорт по време на ходене или полов акт. Жените може да забележат безболезнена бучка близо до отвора на влагалището, което прави вулвата да изглежда изкривена.

 

Ако кистата се инфектира, това причинява силна болка и понякога треска. Абсцесите са нежни на допир.

Кожата над тях изглежда червена и жените могат да имат течение от влагалището.

 

Кисти, които не предизвикват поява на симптоми и оплаквания от страна на пациентката могат да се лекуват консервативно. В такива случаи може да се използва седяща вана или компреси с топла вода. 

 

Компресите трябва да се прилагат по 10 до 15 минути и да се прави 3 или 4 пъти на ден. Понякога кисти изчезват след няколко дни. Ако лечението е неефективно, жените трябва да посетят лекар.

 

При жени под 40 години само кисти, които причиняват симптоми, изискват лечение. Дренирането на кистите обикновено е неефективно, тъй като те често се появяват отново.

 

По този начин може да се направи операция, за да се направи постоянен отвор от канала на жлезата до повърхността на вулвата. 

 

При жени на възраст над 40 години трябва да се лекуват всички кисти на бартолиновите жлези, с изключение на тези, които съществуват от години и не са се променили на външен вид.

 

Лечението включва хирургично отстраняване на цялата киста или биопсия (отстраняване на част от кистата за изследване за злокачественост), след което марсупиализация на кистата.

 

При абсцес първоначалното лечение включва направата на малък разрез в абсцеса, за да се дренира. Ако абсцесът се запълни отново след дрениране, може да се направи марсупиализация, която създава постоянен отвор, за да се предотврати повторното запълване на абсцеса.

 

Ако кожата и тъканите под кожата около абсцеса са инфектирани, се прилага антибиотично лечение в продължение на 1 седмица в допълнение към дренирането на абсцеса. 

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/miscellaneous-gynecologic-abnormalities/bartholin-gland-cysts