Настъпването на менопаузата е труден период в живота на всяка една жена. Той е съпроводен с различни по сила физически симптоми и психо-емоционални разстройства. Все повече се прилага хормонозаместителна терапия за облекчаване на тези оплаквания.

 

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, които периодично узряват, отделят се от яйчника, годни за оплождане, и когато това не се случи – настъпва менструация. Целият този цикъл е съпроводен от повтарящи се хормонални промени, които го регулират.


 

Основните женски полови хормони са естрогенът и прогестеронът. С възрастта запасът от яйцеклетки постепенно се изчерпва, функцията на яйчниците започва да намалява и това е съпроводено с намаляване на половите хормони. Тогава настъпва и периодът на менопаузата.

 

Обичайно менопаузата настъпва около 50-тата година на жената. Когато се появи преди 46-годишна възраст, се нарича ранна менопауза, а преди 40 години – преждевременна. Тя може да бъде и оперативна. Гинекологични операции с отстраняване на яйчниците и рязкото изключване на тяхната функция, често е съпроводено с тежки менопаузални симптоми.

 

Най-честите оплаквания през този период са:

  • Вазомоторни – горещи вълни, обилно изпотяване, сърцебиене, прескачания на сърцето;
  • От страна на половата система – нередовен менструален цикъл (може да бъде скъсен или удължен), сухота във влагалището, болка при полов акт, чести уроинфекции;
  • Психични – безсъние, депресия, тревожност, нарушения на паметта;

Менопаузата оказва сериозен ефект и върху сърдечносъдовата система и костното здраве. Със спадането в нивата на естрогените, намалява и техният протективен ефект върху сърцето, като значително се увеличава шансът за настъпване на съдови инциденти (инфаркт, инсулт). Също така се увеличава значително костната загуба, което е предпоставка за развитие на остеопороза и фрактури.

 

Показани за хормон-заместителна терапия са жени с тежко изразени вазомоторни оплаквания, които влошават качеството им на живот. Лечението трябва да се инициира до 60-тата година или до 10 години след настъпване на менопаузата. Преди започването на терапията трябва да се проведе мамография, за изключване на рак на гърдата, както и преглед при гинеколог за изключване на ендометриален карцином.

 

Съществуват два вида препарати – монопрепарати, които съдържат само естрогени, и комбинирани с естроегени и прогестини.

 

Монотерапията с естрогени е показана само при жени с отстранена матка. Само в тези случаи няма прекомерно разрастване на лигавицата ѝ и риск от развитие на ендометриален карцином. В останалите случаи е необходимо тази лигавица да се отстрани и да се предизвика менструално кървене, като се даде комбиниран препарат, съдържащ прогестин.

 

Има два дозови режима при комбинираната терапия. При цикличния режим има два вида таблетки – съдържащи естрогени и такива с прогестин, който се приема през последните 12-14 дни от 28-дневния цикъл. След приемa на последното хапче се очаква настъпване на кървене (псевдоменструация). Веднага след това се започва нова опаковка от медикамента.

 

Другият вид препарати съдържат естрогени и прогестини в едно хапче и се взимат ежедневно заедно. Това е т.нар. продължително-комбиниран режим. Така след кратък период на кървене, се достига до пълно спиране на менструацията. Може да се появят обаче непредвидими зацапвания („спотинг“).

 

Обичайно при навлизане в менопаузата се започва с цикличен режим, след което се преминава към продължително-комбиниран. Първоначално се подбират препарати с възможно най-ниската доза естроген, като след 3 месеца при наличие на оплаквания  - дозата може да се увеличи.

 

В началото на лечението може да има главоболие, отоци и напрежение в гърдите. Очаква се и известно кървене през първите месеци, което може да е очаквано или случайно.

 

Абсолютни противопоказания за провеждане на хормон-заместителна терапия са бременност; рак на гърдата или друга хормон-чувствителна неоплазия; анамнеза за дълбока венозна тромбоза и преживени тромбоемболични събития; порфирия; неуточнено генитално кървене; тежко чернодробно заболяване.

 

В миналото и сега съществуват много спорни мнения дали хормон-заместителната терапия е полезна. В някои случаи ползите от нейното приложение надвишава рисковете. Тя значително помага за облекчаване на менопаузалните симптоми, но нейните благопртияни ефекти не се изчерпват до там. Намалява се и рискът от съдови инциденти и остеопоротични фрактури.
4441