Менструалната мигрена започва преди или по време на менструацията и може да се наблюдава всеки месец.

 

Честите симптоми включват тъпо пулсиращо или силно пулсиращо главоболие, чувствителност към светлина, гадене, умора, виене на свят и др. Има опции за лечение и превенция, които дават добри резултати.


 

Мигрената е нещо повече от лошо главоболие. Това е неврологично заболяване с поредица от симптоми, които могат да включват изтощителна болка от едната страна на главата. 

 

Смята се, че 70% от хората, които страдат от мигрена, са жени. От тези жени 60% до 70% съобщават за връзка между тяхната менструация и мигренозните пристъпи. Жените изпитват пристъпи на мигрена три пъти по-често от мъжете.

 

Менструалната мигрена е един от няколкото вида мигренозни главоболия. Примери за други мигрени включват мигрена с аура, мигрена без аура и хронична мигрена.

 

Естрогенът и прогестеронът са двата основни полови хормона при жените. Естрогенът оформя физически характеристики на жените, предизвиква пубертета и подпомага репродукцията. Той също така влияе на нивата на холестерола, контролира менструалния цикъл, защитава здравето на костите, сърцето, кожата и мозъка.

 

Произвежда се предимно от яйчниците.

 

Нива на естроген се променят. Те са най-високи в средата на цикъла, а най-ниските се измерват по време на менструалното кървене. Когато жената навлезе в менопауза, те спадат до много ниски нива.

 

Главоболието при жените, особено мигрената, е свързано с промени в нивата на естроген. Нивата на естроген спадат непосредствено преди началото на менструалния цикъл.

 

Предменструалната мигрена редовно се появява по време или след като женските хормони, естроген и прогестерон, паднат до най-ниските си нива.

 

Пристъпите на мигрена обикновено се подобряват по време на бременност. При някои жени пристъпите на мигрена се появяват още през първия триместър от бременността и изчезват след раждането.

 

В допълнение към спада на естрогена, противозачатъчните хапчета и хормонозаместителната терапия за менопауза могат да променят честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. 

 

Източник:

https://bash.org.uk/downloads/guidelines2019/01_BASHNationalHeadache_Management_SystemforAdults_2019_guideline_versi.pdf
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8260-menstrual-migraines-hormone-headaches
https://www.nhs.uk/conditions/hormone-headaches/