Заболяванията при човека, които се предизвикват от род Chlamida са широко разпространени сред жените и мъжете. Към този род спадат три вида, които са патогенни за хората и водят до развитие на заболяване. 
 
  • Chlamida trachomatis – причинява инфекции на пикочо-половата система при човек.
  • Chlamida pneumoniae – заразяване с нея води до развитие на инфекция на дихателната система.
  • Chlamida psittaci – разпространението на инфекцията става чрез птици, а при човек води до развитие на заболяване, което засяга белите дробове.
 
Chlamida trachomatis e вътреклетъчен микроорганизъм, който инфектира клетките на епителя покриващ половите органи. Предаваето на инфекцията се осъществява най-често по полов път. В зависимост от серотипа – разделение, което се прави спрямо антигенните особености на вида, хламидия трахоматис може да предизвика развитие на трахома, инфекция на половите органи или рядкото заболяване Lymphogranuloma venereum
 

Най-чести симптоми при жените с хламидиална инфекция

Заразяването с хламидия трахоматис, най-често е свързано с развитие на инфекция на пикочо-половата система при жената. Попадайки в уретрата, влагалището и маточната шийка тя предизвиква възпалителна реакция. Оплакванията на жените обикновено започват около 20 дни след заразяването. 
 
Най-често симптомите са свързани с появата на влагалищно течение и дизурия – болезненост и дискомфорт по време на уриниране. Други чести оплаквания, които може да придружават инфекцията с хламидия са болки ниско в корема, както и по време на менструация. Тъй като попаднали в органите на половата система водят до възпаление, много често жените съобщават за наличие на вагинално кръвотечение интерменструално – извън дните на менструация. 
 
NEWS_MORE_BOX

Изследвания и поставяне на диагнозата – хламидиална инфекция

Симптомите, които съпътстват инфекцията с хламидия трахоматис не са специфични и са сходни с тези при гонорея. Поради тази причина само чрез гинекологичен преглед не може да се постави точна диагноза. Изследванията, които се провеждат са свързани с търсене на хламидиален генетичен материал – ДНК или чрез провеждане на серологично изследване, чрез което се търсят образувани антитела от групите IgG, IgA и IgM. Тези антитела се образуват към хламидиалните антигени.
 

Усложнения, които може да настъпят при нелекувана хламидиална инфекция


Най-честите усложнения при жени с хламидиална инфекция са свързани със засягане на органите, които се причисляват към горния генитален тракт. Много често се развива салпингит – възпаление на маточните тръби или се развива форма на тазово – възпалителна болест.
 
При развитие на възпаление на маточните тръби, може да се образуват сраствания, които да са причина за стерилитет при жените. Много често именно образуваните сраствания може да са причина за настъпване и на извънматочна бременност.
 
По време на бременност инфекцията може да е причина за настъпване на преждевременно раждане – преди датата на термин. Тъй като се предава от майката на детето по време на вътреутробното развитие, новороденото може да има усложнения. Те може да се изразят в нарушение в зрението или инфекцията да засегне белия дроб и да е причина за развитие на пневмония при новороденото.
 

Лечение

Хламидиалната инфекция открита на време може да се излекува напълно. Прилагат се антибиотични медикаменти към които Chlamida trachmatis е чувствителна. Лечението задължително трябва да се провежда едновременно и при двамата партньори, тъй като много често инфекцията протича безсимптомно.