Хистероскопията е диагностичен и лечебен метод, чрез който се изследва матката с помоща на уред, наречен хистероскоп – тънка, гъвкава тръба с камера в края си. Хистероскопията може да бъде диагностична и оперативна. Диагностичната хистероскопия се използва за детекция на аномалии в матката на жената, а оперативната обикновено се осъществява след диагностичната хистероскопия и коригира открия проблем.

 

Чрез хистероскопията се осъществява откриване и лечение на абнормности в маточната кухина:


 

  • Диагностициране на патологични състояния - полипи, фиброиди, малигнени образувания, вродени аномалии (откриване на маточна преграда);
  • Откриване на причината за определени симптоми като тежко и обилно менструално кървене, постменопаузално кървене, кървене извън периода на менструация, силна тазова болка, неколкоркратни спонтанни аборти, откриване на причината за невъзможно забременяване;
  • Отстраняване на бенигнени образувания (полипи, фиброиди), вътрематочни адхезии (сраствания), които могат да нарушат нормалния менструален цикъл и да са причина за трудо забременяване, премахване на изместени вътрематочни спирали;
  • Поставяне на вътрематочни спирали, противозачатъчен имплант;
  • Реализиране на ендометриална аблация  – отстраняване на вътрешния слой на матката (ендометриума) с цел коригиране на абнормни маточни кръвотечения.

Хистероскопията се препоръчва на жени с абнормни резултати от цитонамазка, тежко и продължтелно менструално кървене, кървене при жени след менопауза, при жени с повече от един спонтанен аборт, за поставяне на вътрематочна спирала или противозачатъчен имплант, отстраняване на бенигнени образувания, вземане на биопсия, ендометриална аблация.

 

Преди  извършване на хистероскопията е необходимо да си направите пълна кръвна картина, за да се прецени общото ви състояние, както и тест за бременност, тъй като процедурата не се осъществява по време на бременност. Ако използвате антикоагуланти (напр. варфарин) или антиагреганти (напр. аспирин), трябва да осведомите гинеколога си, тъй като по време на изследването може да настъпят тежки кръвотечения. Употребата им трябва да се преустанови една седмица преди хистероскопията и да се възобнови след нея.

 

Препоръчително е хистероскопията да се направи непосредствено след менструация и преди овулация, тъй като тогава визуализацията е по-добра. При използване на обща анестезия ограничаването на тютюнопушенето и алкохола преди изследването би намалило възможността от усложнения.

 

Хистероскопията обикновено не се извършва под анестезия, защото протича бързо (10 до 30 минути), но може да се осъществи под локална или обща анестезия при извършване на по-сложни и болезнени манипулации. Необходимо е тестване за използвания анестетик, както и съобщаване за налични алергии. Ако не използвате анестетик за изследването, по преценка на лекуващия ви лекар може да приемете нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, парацетамол и др. 30-60 минути преди хистероскопията. При изследване под обща анестезия трябва да ограничите храната и напитките в деня преди това.

 

При хистероскопията пациентът е легнало положение и с вдигнати крака на гинекологичния стол. Гинекологът поставя спекулум във влагалището на пациентката и го разтваря. След това маточната шийка се дилатира (разширява) и хистероскопът се въвежда през влагалището и цервикса в матката, при което може да усетите известен дискомфорт. В матката, с помоща на хистероскопа, се вкарва газ или течност, за да се постигне по-добра визуализация. С камерата на върха на уреда се оглежда маточната кухина и при наличие на съмнителни групи от клетки или образувания се взема биопсия. При наличие на образувания диагностичната хистероскопия може да премине в оперативна.

 

Хистероскопията е относително безопасен диагностичен и лечебен метод, но в някои случаи може да доведе до усложения като тежко кървене, температура, развитие на инфекция, случайно увреждане на матката или цервикса.

 

Периодът след процедурата протича гладко и предполага бързо възвръщане към обичайните ежедневни дейности. Възможно е в продължение на няколко дни поява на леко кървене, спазми, болка и газове. Според инструкциите на гинеколога си може да овладеете болката с помоща на нестероидни противовъзпалителни срества (НСПВС). Желателно е ограничаване на половите контакти и вагинални душове в следващите две седмици.

 

Хистероскопията е метод за диагностика и отстраняване на бенигнени формации в маточната кухина, поставяне на контрацептивни системи, осъществяване на ендометриална аблация. Предимствата на метода са краткият възстановителен период, избягването на хистерекотомия в някои случаи, както и избягването на лапаротомия.