Терминът хистеректомия означава оперативно отстраняване на матката. Произходът му е от гръцки – „хистерикос“ в превод е „страдание на матката". Съществуват различни видове хистеректомия в зависимост от обема на оперативната интернвенция. В някои случаи се премахва само матката, а в други се отстраняват и аднексите, част от съседните тъкани (параметриум), тазовите лимфни възли, а понякога дори уретери, пикочен мехур и ректум.

 

1. Какви видове хистеректомия има?


 

Ако се отстрани само тялото на матката - без маточната шийката, операцията се нарича супрацервикална хистеректомия. Премахването само на матката – на тялото и шийката, се означава като тотална хистеркетомия. Тя може да се извърши с или без отстраняване на аднексите (яйчници и маточни търби). Отстраняването и на аднексите, параметриума и горната част на влагалището се нарича радикална хистеректомия. При нея допълнително се извършва тазова лимфна дисекция – премахват се тазовите лимфни възли и се изпращат за хистологично излседване (при съмнение за неопластичен процес).

 

Показанията за премахване на матката са доста разнообразни. Обемът на оперативната интернвенция зависи от заболяването и възрастта на жената. При жена преди менопауза по време на интервенцията яйчниците се запазват, освен ако не са патологично променени. Ако съхраняването им не е възможно, жената преминава на хормонозамесителна терапия в следоперативния период. След менопаузата, когато секрецията на хормони от яйчниците спира, запазването им не е толкова важно. Не е оправдано обаче премахването им, ако нямат изменения, защото продължават да секретират известно количество тестостерон.

 

2. Какви са индикациите за хистеректомия?

 

  • Рак на тялото или на шийката на матката, рак на яйчниците;
  • Миомни възли, които причиняват оплаквания у жената и не могат да се премахнат по друг начин освен чрез отсраняване на цялата матка;
  • Тежък пролапс (изпадане) на матката;
  • Ендометриоза, която не се повлиява от консерватирно лечение;
  • При животозастрашаващи състояния – най-често тежък кръвоизлив по време и след раждане, който не може да се овладее.

 

Обикновено жената постъпва в болничното заведение 1-2 дни преди интервенцията, за да й бъдат направени допълнителни изследвания. Операцията се извършва под обща анестезия – отнето е съзнанието на пациентката и тя не усеща никаква болка.

 

Хистеректомията условно може да се раздели на адбоминална и вагинална. Абдоминалната хистеректомия се извършва през разрез на предната коремна стена (откъдето се изважда и матката), а вагиналната - през влагалището. Единствено медицинският специалист може да прецени кой е най-подходящият оперативен достъп в зависимост от гинекологичния статус на жената.

 

3. Каква е оперативната техника?

 

Оперативната техника на хистеректомията се състои в освобождаването на матката от свързващите я с тазовото дъно тъкани. Вагиналната хистеректомия често се извършва с помощта на лапароскопска техника. Предимствата й пред абдоминалната са: по-слабата постоперативна болка, по-краткият болничен престой и оздравителен период.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Секс след хистеректомия – възможно ли е?

 

След отстраняването на матката в продължение на няколко седмици от влагалището изтича малко количество кървенист секрет. По тази причина, както и поради незарастналите все още тъкани, специалистите забраняват половите контакти в продължение на два месеца след интервенцията.

 

При отстранени яйчници или вече настъпила менопауза лекарят често изписва системни хормонални препарати или локално поставяне на естроген, за да се купират неприятните усещания от сухота, сърбеж и дискомфорт в гениталната област и да се запази на обичайната сексуална активност. Естрогенът има отношение и към по-бързо зарастване на оперативната рана.

 

Сексуалните преживявания след хистеректомия при повечето жени не търпят промени. Липсата на матка не повлиява възможността за достигане до оргазъм, тъй като основният източник на сексуалното удоволствие са външните гениталии, клиторът и долната част на влагалището. 3959