1. Какво е хирзутизъм?

Хирзутизъм е термин, използван за означаването на ексцесивното лицево и телесно окосмяване при жени, което е характерно за мъжете. Космите са груби и тъмни, най-често локализирани в лицевата област, гърдите, долната част на корема, гърба и бедрата. Важно е диагностицирането на причината за хирзутизма да се постави навреме, тъй като отлагането й затруднява лечението.
 

2. Как растат космите?

Космите имат различна дебелина в зависимост от генетичните особености на индивида. Въпреки че са доста тънки, те могат да издържат тегло от 100 грама. Средната скорост на космения растеж е 1 см за месец. Нормално е дневно да падат от 50 до 100 косъма.
 
Растежът на косъма преминава през няколко последователни фази, които оформят растежен цикъл. Активната фаза на растеж се нарича анаген. Тя има различна продължителност – от 3 до 6 години. Почти 85% от космите на косата са в тази фаза. Катаген е фазата на обратно развитие, траеща около 3 седмици. Последната фаза е телоген – косъмът пада и на негово място се появява нов. Нормално е дневно да падат от 50 до 100 косъма.
 

3. Няколко факта за космите…


Познавайки нормалния растеж на космите, по-лесно могат да се обяснят причините, водещи до хирзутизъм. Космите нарастват чрез космения фоликул – структура, разположена в дермалния слой на кожата. Фоликулите се намират навсякъде по тялото с изключение на дланите на ръцете, ходилата и устните. Тялото на човек притежава над 50 милиона космени фоликула, като 1/5 от тях са разположени върху скалпа. След раждането количеството им не се променя, а на около 40-годишна възраст започва постепенно да намалява.
 
Гъстотата на космената покривка е различна в зависимост от етническия произход. Мъжете и жените с еднакъв етнически произход имат сходен брой на космените фоликули и еднаква структура на косъма. Окосмяването, дължащо се на хормонална дисфункция (хирзутизъм) и това, унаследено генетично, се различват – първото е локализирано по лицето, корема, гърдите и гърба, а второто – най-вече по китките, предмишниците и подбедриците.
NEWS_MORE_BOX
 
Космената покривка при възрастен индивид е представена от два типа окосмяване – мъховидно и грубо. Първият тип космъчета са меки, безцветни и къси. По-силно представени са при жените и покриват лицевата област, гърдите и гърба. По-грубият тип косми са дълги и черни на цвят, понякога къдрави. Те са по-добре изразени при мъжете и покриват лицето и голяма част от тялото.
 

4. Какви са причините за хирзутизъм?

Етиологията на хирзутизма е многообразна. Основната причина е ексцесивната продукция на андрогени (мъжки полови хормони) от яйчниците или надбъбречните жлези. Най-често това се наблюдава при поликистозни яйчници, тумори, по време на менопаузата, при синдром на Къшинг и употреба на някои лекарствени препарати.
 
Андрогени се синтезират и при мъжете (от тестисите и надбъбречните жлези), и при жените (от яйчниците и надбъбречните жлези), но нивата на биологично активните хормони са по-високи при мъжете. В известна степен естрогените намаляват ефекта на андрогените.
 
 
  • Синдром на поликистозни яйчници
 
Заболяването се дължи на нарушение в хормоналната регулация. Диагнозата може да се постави при наличието на два от следните симптома:
  1. Липса на овулация;
  2. Повишени нива на мъжките полови хормони и увеличение на окосмяването в областта на андрогензависимите зони и
  3. Поликистозна структура на яйчниците при ултразвуков преглед.

 

Наименованието “поликистозни” се дължи на факта,че в кортекса на яйчника се формират множество малки и незрели фоликули, наподобяващи кисти.

 

Към продължението