Окосмяване по човешкото тяло се появява още в интраутробното развитие. Около 16 гестационна седмица тялото на плода се покрива с т.нар. лануго. Това са фини, меки, обикновено непигментирани косми, които осъществяват защитна функция върху кожата.

 

Още в края на бременността или скоро след раждането ланугото се замества от велусно окосмяване, което се състои от къси, фини, непигментирани косми, обикновено невидими на пръв поглед. То обхваща почти цялата площ на тялото с изключение на устните, гърба на ушите, дланите, стъпалата, външната част на гениталиите и пъпа. Гъстотата на разположените на единица площ космени фоликули при различните хора варира.


 

С повишаването на нивата на андрогенните хормони през пубертета част от велусното окосмяване се заменя с терминални косми. Предилекционни места при мъжа и жената са пубисната зона и мишниците, които играят ролята на вторични полови белези. Терминалните косми са дебели, дълги, къдрави и тъмни.

 

Под въздействие на андрогените мъжете следва да се окосмят на повече места – лице, гърди, корем, ръце, крака и ходила, докато при жената се запазват повече зони от тялото, покрити с велусно окосмяване. Все пак нормално при някои жени може да пораснат по-дълги и тъмни косми в една или повече зони на тялото, като предмишници, подбедрици, вътрешна част на бедрата и по срединната линия на корема под пъпа.

 

Кога е налице хирзутизъм?

Хирзутизъм е прекомерно окосмяване при жената в зони на тялото, където обикновено терминални косми отсъстват или са минимално на брой. Представлява мъжки тип окосмяване, в андроген-зависимите зони. Следователно, причина за появата му е повишена андрогенна продукция (хиперандрогенемия).

 

Известно е, че в космения фоликул има ензим (5-алфа-редуктаза), който превръща циркулиращия тестостерон в по-мощен андроген (дихидротестостерон). Активността на този ензим определя чувствителността на фоликула към действието на андрогените. Така жени, които са с нормални нива на циркулиращите андрогени, но по-чувствителни космени фоликули развиват т.нар. идиопатичен хирзутизъм.

 

Кои зони от тялото засяга? 

С изключение на пубисната зона и мишниците известно окосмяване в останалите зони може да бъде нормално. За да се оцени степента и локализацията на окосмяването се използва скалата на Ferriman Gallwey. Сбор от 8 и повече точки говори, че е налице хирзутизъм. При сбор от повече от 15 точки се установява умерено-тежък хирзутизъм и обикновено са изявени и други белези на хиперандрогенемия - акне, мазна кожа и алопеция от мъжки тип. Трябва да се търсят и белези на вирилизация – фронтално оплешивяване, задебеляване на гласа, повишена мускулна маса, клиторомегалия.

 

Зоните, които подлежат на оценка по скалата са: горна устна, брадичка, бакенбарди, шия, горна и долна част на гърба, мишници, между гърдите, вътрешна част на бедрата и корем по срединна линия. Трябва да се прави разлика между хирзутизъм и хипертрихоза, което е генерализирано повишено окосмяване от велусни косми и не е свързано с хиперандрогенемия.

NEWS_MORE_BOX

 

Причини за поява на хирзутизъм?

Хирзутизмът не е болест, а симптом на заболяване, което протича с хиперандрогенемия. Най-честата причина е синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ). Други заболявания, при които се появява хирзутизъм са:

  • Вродена надбъбречна недостатъчност;
  • Андроген-секретиращи тумори;
  • Синдром на Кушинг;
  • Акромегалия;
  • Хиперпролактинемия;
  • Употреба на медикаменти, съдържащи андрогени.

Бавно прогресиращият хирзутизъм с поява след пубертета говори за доброкачествена причина, докато бързо развиващият се такъв налага провеждане на незабавни изследвания, с оглед изключването на андроген-секретиращ тумор.