Хирзутизмът е ексцесивно окосмяване в андроген-зависимите зони при жени. Резултат е от повишена андрогенна продукция или повишена чувствителност на космения фоликул към иначе нормалните нива на андрогени в кръвта.

 

Една нормално окосмена жена има т.нар терминални косми (дълги, дебели, къдрави и пигментирани) предимно под мишниците и в пубисната област. Единични такива косми може да има и в други зони на тялото, което да е в границите на нормата.


 

Как поставяме диагнозата?

Диагнозата се поставя още при прегледа на пациентката с оценка на окосмяването по скалата на Ferriman Gallwey. Зоните, по които се прави оценка, са: горна устна, брадичка, между гърдите, срединна линия над пъпа, срединна линия под пъпа, мишници, вътрешна част на бедрата, горна част на гърба и долна част на гърба в областта на опашната кост. Всяка зона се оценява, като се дават от 1 до 4 точки на зона. При общ брой от 8 и повече точки е налице хирзутизъм.

 

Той е клиничен белег на хиперандрогенемия (състояние с повишени нива на андрогените в кръвта). Хиперандрогенемията се потвърждава с провеждането на лабораторни изследвания. При жените се изследва в ранните сутрешни часове общата фракция на тестостерона. Не се препоръчва изследването в случаи на лек или изолиран хирзутизъм (Ferriman Gallwey 8-15 точки). Лабораторно изследване е необходимо да се проведе в следните случаи:

  • Умерен или тежък хирзутизъм (Ferriman Gallwey > 15 точки);
  • Хирзутизъм, който има внезапно и бързо развитие или е свързан с менструални нарушения, централно затлъстяване, acantosis nigricans или клиторомегалия.

Диагностично предизвикателство е установяването на причината за патологичното окосмяване. Високата честота на хирзутизъм при синдрома на поликистозните яйчници (СПЯ) изисква насочено търсене на белези на ановулация. Пациентката следва да бъде разпитана дали има нарушения в менструалния цикъл. В подкрепа на синрома на поликистозните яйчници говорят и следните фактори: наличието на централен тип затлъстяване, отклонения в кръвната захар (на гладно или в хода на обременяване с глюкоза), липидния профил, наличието на acantosis nigricans (кафява хиперпигментация в областта на врата или сгъвките, белег на инсулинова резистентност) и наследственост за захарен диабет.

 

Бърза поява и прогресия на хирзутизма предполага злокачествена причина за него – овариален или надбъбречен тумор. Провеждането на образни изследвания – ехография и КТ на корем допълват диагнозата. Ако имаме тестостерон <5 nmol/l, рискът за злокачествена причина на хирзутизма е минимален.

 

Вродената надбъбречна хиперплазия (ВНХ) е друга честа причина за поява на патологично окосмяване от мъжки тип. При нея може да се наблюдават и белези на вирилизация, от които най-изявен е клиторомегалия (патологично увеличен размер на клитора). При жена с тежък хирзутизъм следва да се изключи и това.

 

Допълнителни хормонални изследвания за уточняване източника на хиперандрогенемията са: изследването на андростендион, 17-хидроксипрогестерон, DHEAS.

 

Какво лечение се провежда?

Съществуват два основни подхода за лечение на хирзутизма:

1. Фармакологични средства за намаляване на продукцията на андрогени и тяхното действие:

  • Перорални контрацептиви – предпочитат се препарати, съдържащи прогестини с антиандрогенна активност или ниска андрогенна активност
  • Антиандрогени – лечението с тях налага и провеждането на ефективна контрацепция, защото са тератогенни

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Инсулин-понижаващи средства – препоръчва се при наличието на съпътстващи метаболитни нарушения
  • Глюкокортикоиди – намират приложение при вродената надбъбречна хиперплазия

Космите имат дълъг цикъл на растеж и затова ефектът от медикаментозното лечение се проявява едва след 6 месеца, максимален ефект след 9 месеца.

 

2. Директни методи за премахване на нежеланото окосмяване

 

Тук влизат всички познати на жените методи за премахване на косми – бръснене, кола маска, електрически епилатори, депилатори, фотоепилация, лазерна епилация и други. В много отношения тези методи за лечение на хирзутизма превъзхождат фармакологичните, като бързина на проявен ефект, по-малко странични ефекти и комплайънс отстрана на пациентката.