Какви могат да бъдат неблагоприятните ефекти на пероралните контрацептиви?

Въпреки че пероралните контрацептиви могат да имат някои неблагоприятни ефекти, общият риск от проявата им е малък.

 


Оралните контрацептиви могат да причинят пробивно кървене (което може да отшуми с времето или когато дозата на естроген се увеличи) или да доведат до аменорея. Тя може да отшуми, ако дозата на прогестин бъде намалена.

 

При някои жени овулацията остава потисната няколко месеца след като спрат да приемат противозачатъчните, но това няма дългосрочен ефект върху фертилитета. Контрацептивите не влияят неблагоприятно върху изхода от бременността, когато зачеването настъпи по време или след употребата им.

 

Естрогените увеличават производството на алдостерон и причиняват задържане на натрий, което може да причини обратимо повишаване на кръвното налягане и теглото. Повишаването на теглото може да бъде придружено от подуване на корема и оток.

 

Повечето прогестини, използвани в контрацептивите, са свързани с 19-нортестостерон и са андрогенни. Андрогенните ефекти могат да включват акне, нервност и анаболен ефект, водещ до наддаване на тегло. 

 

Честотата на дълбока венозна тромбоза и тромбоемболизъм се увеличава с увеличаване на дозата на естроген.

 

При оралните контрацептиви, които съдържат 10 до 35 mcg естроген, рискът е 2 до 4 пъти по-голям от риска преди приема им. Този повишен риск обаче все още е много по-нисък от риска, свързан с бременността. 

 

Рискът вероятно се увеличава, тъй като производството на фактори на съсирване в черния дроб и адхезията на тромбоцитите се увеличават. Ако се подозира дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия при жена, приемаща пер орална контрацепция, приемът ѝ незабавно трябва да се спре.

 

Също така, приемът на контрацептивите трябва да се спре най-малко един месец преди всяка голяма операция, която изисква обездвижване за дълго време и не трябва да се приема отново до месец след това.

 

Жени с фамилна анамнеза за идиопатичен венозен тромбоемболизъм или известно тромботично заболяване не трябва да използват противозачатъчни, които съдържат естроген.

 

Ефектите на контрацептивите върху централната нервна система могат да включват гадене, повръщане, главоболие, депресия и нарушения на съня. Въпреки че повишеният риск от инсулт се преписва на приема на противозачатъчни, ниските дози комбинирани контрацептиви не повишават риска от инсулт при здрави жени. 

 

Въпреки това, ако се развият фокални неврологични симптоми, афазия или други симптоми, които могат да предвещават инсулт, приемът на контрацепция трябва да бъде спрян незабавно. Пушачите над 35 години не трябва да използват контрацептиви, които съдържат естроген поради повишения риск от инфаркт на миокарда и/или инсулт.

 

Нивата на серумния холестерол и на „добрия холестерол” (HDL) могат да се понижат, когато се използват контрацептиви с висока доза прогестин, но обикновено се повишават, когато се използват такива с ниски дози на прогестин и естроген. 

 

Естрогенът в пероралните контрацептиви от своя страна повишава нивата на триглицеридите и може да изостри вече съществуващата хипертриглицеридемия. 

 

Оралните контрацептиви имат някои много важни ползи за здравето. Комбинираните противозачатъчни с високи и ниски дози намаляват риска от:

  • Рак на ендометриума с 60% след поне 10 години употреба.
  • Рак на яйчниците с около 50% след 5 години употреба и 80% след ≥ 10 години прием

Те също така намаляват риска от функционални кисти на яйчниците, доброкачествени тумори на яйчниците, абнормно маточно кървене поради овулаторна дисфункция, дисменорея, предменструално дисфорично разстройство, желязодефицитна анемия и доброкачествени заболявания на гърдата. Салпингитът, който може да повлияе негативно върху опладителната способност на жената, се среща по-рядко при жени употребяващите пер орални контрацептиви.

 

Библиография:

Oral Contraceptives - Gynecology and Obstetrics - MSD Manual Professional Edition (msdmanuals.com)