Ползите от здравословният сексуален живот са много. Той може да подпомогне имунната система, да намали нивата на стреса, да понижи и тези на кръвното налягане, да намали риска от сърдечен удар. В допълнение, по време на оргазъм в организма се освобождава хормонът окситоцин, който помага за изграждане на емоционалната връзка с партньора ни. 
 
Не всяка жена обаче има възможност за активен сексуален живот, независимо дали това е следствие на религиозни фактори, липса на партньор или нещо друго. Какво се случва с влагалището в периодите, когато липсва секс?
 

Следващият полов акт може да е болезнен

Независимо дали правим секс за първи път въобще или за първи път след много време, е много вероятно да изпитаме дискомфорт. Това е най-често срещаният страничен ефект от продължителната липса на сексуални контакти. 
 
Подобно на мускулната треска при тичане след продължителен период на физическа неактивност, е възможно да има болка в мускулите. Рискът е дори по-голям, ако липсата на секс е следствие на неприятно събитие, като тежка раздяла. Психологическите проблеми, които ни тежат, също могат да са причина за болка. 
NEWS_MORE_BOX
 
Този дискомфорт може да се облекчи с лубрикация, любовна игра и комуникация между партньорите. 
 
Специалистите съветват тези двойки да започнат с бавни темпове, за да се гарантира, че няма да има болка. Ако тя се появи, следва да спрем и да опитаме отново друг път, като използваме повече лубрикация
 

Понижено желание за секс

Въпреки че намаленото либидо в периода, когато липсва секс, за мнозина е добре дошло, така губим и всички ползи, които сексът предоставя. Затова редовната мастурбация е препоръчителна. Една от основните ползи в случая е достигането до оргазъм
 
Освен това, редовното мастурбиране ни прави и по-добри в леглото.