Въпреки че се асоциира като мъжки хормон, и женското тяло отделя тестостерон, но в далеч по-малко количество. Синтезът на тестостерон при дамите не е в постоянна величина, мени според жизнения, менструалния цикъл и дори в рамките на денонощието. Високите стойности на тестостерон при жената водят до проблеми, но истината е, че и нивата под нормалните за нея също причиняват проблеми. Тестостеронът е свързан с производството на нови кръвни клетки, поддържане на либидото и сексуалността, от значение за поддържане нивото на репродуктивните хормони. 

 

Тестостеронът принадлежи към групата на андрогените и като такъв нивата му засягат фертилитета, формирането на мускулна маса и разпределението на мазнините в тялото. В женското тяло се отделя от яйчниците и надбъбречните жлези.


 

Нормалните граници на тестостерон в кръвта варират между 15 и 70 нанограма на децилитър, но има какво още да се постига от медицинската наука, за да може да се говори за ниско стойности на този хормон при жените.

 

При ниски нива на тестостерон жените споделят някои от следните оплаквания: нехарактерна мудност и летаргия, мускулна слабост, безпричинна умора, проблеми със съня, липса на желание за секс и удоволствие от секса, телесно наддаване, нередовна менструация, вагинална сухота и намалена костна плътност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тъй като тези симптоми се срещат при доста състояния и заболявания, истината е, че специалистите първо предполагат емоционално и психично изтощение или разстройство, хроничен стрес, дисфункции на щитовидната жлеза, пременопауза...

 

По принцип нормално е с напредване на възрастта нивото на тестостерон да намалява, така както се случва с типично женските полови хормони. Допълнително, освен намалената яйчникова функция, хормонозаместителната терапия също потиска синтеза на тестостерон.


Всяко заболяване на яйчниците и надбъбречните жлези рефлектира негативно върху стойностите му.

 

Приемът на тестостерон при жените не се препоръчва заради страничните ефекти, които могат да се наблюдават. Една част от тях са поява на косопад, акне, окосмяване по лицето, удебеляване на гласа и уголемяване на клитора.

 

Препоръчват се алтернативни начини за подобряване симптомите на ниския тестостерон като  сексуална терапия, контрол на стреса, здравословно хранене, справяте с проблемите на съня, прием на ОТС, съдържащи DHEA. DHEA е стероиден хормон, който се отделя от надбъбречните жлези.