Стенозата на маточната шийка е патологично стесняване на маточната шийка. Терминът цервикална стеноза клинично се дефинира като стесняване на шийката на матката, което предотвратява вмъкването на 2,5 mm широк дилататор през цервикалния зъб.

 

Цервикалната стеноза обикновено не причинява симптоми и в повечето случаи се открива случайно.


 

Жените в репродуктивна възраст може да имат ретроградна менструация, което повишава риска от ендометриоза. Дисменорея е налице при до 50% от пациентите с цервикална стеноза. 

 

Ако стенозата е достатъчно тежка, това може да доведе до проксимална обструкция, водеща до натрупване на кръв (хематометра) или гной (пиометра) в маточната кухина.

 

Отворът на шийката на матката може да бъде разширен, за да се облекчат симптомите.

 

При цервикална стеноза проходът през шийката на матката (от влагалището до основното тяло на матката) е стеснен или напълно затворен.

 

Цервикалната стеноза обикновено е резултат от:

 

  • Менопауза, тъй като тъканите в шийката на матката атрофират (изтъняват).
  • Рак на шийката на матката или рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).
  • Дисплазия е друг рисков факрот за развитие на цервикална стеатоза. Това е състояние, което се характеризира с клетъчни измения в шийката на матката, причинени от инфекция с човешки папиломавирус.
  • Процедури, които разрушават или премахват лигавицата на матката (ендометриална аблация) при жени, които имат постоянно вагинално кървене.
  • Лъчева терапия за лечение на рак на шийката на матката или рак на ендометриума

 

Цервикалната стеноза често не причинява симптоми.

 

Преди менопауза състоянието може да се характеризира с менструални аномалии, като липса на менструация (аменорея), болезнена менструация (дисменорея) и необичайно маточно кървене. 

 

В някои случаи цервикалната стеноза причинява безплодие, тъй като сперматозоидите не могат да преминат през шийката на матката, за да оплодят яйцеклетката. Други потенциални последици включват невъзможност за асистирана репродукция като трансфер на ембриони и вътрематочна инсеминация.

 

Хематометра или пиометра могат да причинят болка или да причинят изпъкване на матката. В този случаи засегнатите жени усещат бучка в областта на таза.

 

Цервикалната стеноза се лекува само, ако жените имат симптоми като хематометра или пиометра.

 

В избрани ситуации може да се осъществи постепенното разширяване на маточната шийка, което често се извършва с ултразвуково насочване. Този тип лечение дава добри резултати. Други възможности за лечение включват хистероскопска ексцизия на цервикална тъкан или при екстремни обстоятелства тотална хистеректомия.

 

Референции:

https://radiopaedia.org/articles/stenosis-of-the-uterine-cervix?lang=us
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/miscellaneous-gynecologic-abnormalities/cervical-stenosis