Вагиналното течение е секрет, които се отделя от цервикалните жлези и жлезите, разположени около входа на влагалището. Физиологичното влагалищно течение е бистро, прозрачно, без характерен цвят и мирис. Основната му функция е защитна, като поддържа кисела среда във влагалището (pH 3,5-4,2) и относителен баланс между полезните млечнокисели бактерии на Дьодерлайн и патогенните Грам (-) микроорганизми.

 

Промяна в характера на вагиналното течение може да е свързана с промяна в неговия вискозитет, количество, цвят или мирис. Не всяка промяна в характера на влагалищния секрет е признак на инфекциозен процес – бактериален, вирусен и в резултат на гъбички. Съществуват периоди от месечния цикъл или периоди от живота на всяка жена, при които вагиналното течение физиологично е с променена морфология.


 

Такъв период е бременността. Голяма част от бременните се оплакват от повишена секция на вагинален секрет по време на бременност, който освен с увеличено количество, се характеризира и с повишен вискозитет и характерен белезникав, бял цвят. Появата на подобно вагинално течение, което не е придружено от неприятна миризма, сърбеж и парене и при уриниране, е нормален симптом на бременността, дължащ се на повишеното кръвоснабдяване на половите органи, повишената жлезна секреция и произлизащата от тях защитна функция на секрета от развитие на инфекции.

 

Повишена продукция на влагалищен секрет настъпва и при полова възбуда. Физиологично, при стимулация на гениталиите се повишава кръвоснабдяването в областта, което се последва от повишена секреция на цервикалните жлези и жлезите, разположени във влагалището. Друга физиологична промяна на вагиналното течение е по време на овулация или при имплантация на вече оплодена яйцеклетка, при което се наблюдава поява на обилно количество влагалищен секрет с розов цвят.

 

Абнормна продукция на влагалищен секрет може да настъпи и в следните ситуации: при прием на антибиотици поради нарушаване на влагалищната микрофлора и унищожаване на млечнокиселите бактерии на Дьодерлайн; при прием на орални контрацептиви; при изполване на вагинални душове, на продукти за интимна хигиена с парфюмни вещества; при изполване на вътрематочни устройства за предпазване от бременност.

 

Какви инфекциозни процеси могат да доведат до промяна в характера на вагиналното течение и какви са най-честите промени в неговия цвят?

 

1. Вискозно, бяло, с вид на пресечено мляко – най-честата причина за този тип вагинално течение е гъбична инфекция. Най-честият причинител на гъбични инфекции са гъбички от вид Candida albicans. Те са особено разпространени сред жени с отслабен имунен отговор – напр. онкоболни, страдащи от диабет, на антибиотична терапия, по време на бременност и др.;

 

2. Бяло, сиво или жълтеникаво на цвят с мирис на развалена риба – основна причина е бактериалната вагиноза. Бактериалната вагиноза е заболяване, причинено от бактерии от вид Gardnerella vaginalis. Най-честата причина за колонизацията на този вид бактерии е нарушаване на киселинната среда и алкализиране на влагалището;

 

3. Пенесто, с жълто-зелен цвят и неприятна миризма – този тип вагинално течение се причинява от полово-преносими болести, основно място сред които заемат трихомониазата, хламидиалната инфекция, гонорея и др. Повишен риск за заразяване със сексуално-трансмисивна болест имат пациентки с множество сексуални партньори, които практикуват непротектиран полов акт, често сменят партньорите си, имунокомпрометирани пациентки;

 

4. Кафеникаво вагинално течение – причинява се най-често от човешки папилома вирус (HPV), който е основен причинител на рак на маточната шийка сред жените в репродуктивна възраст.

 

Промяната в характера на вагиналното течение обикновено не е изолиран симптом. Към симптомите, които могат да съпътстват описаните инфекции, са болка и парене при уриниране, болка при полов акт, болка, сърбеж и зачервяване на гениталиите, интерменструални кръвотечения, нередовен месечен цикъл.

 

Всяка промяна в характера на влагалищния секрет трябва да бъде сигнал за търсене на помощ от акушер-гинеколог. Нужно е извършване на обстоен гинекологичен преглед, подробно снемане на анамнеза и оглеждане на външните и вътрешните гениталии. Основно значение за диагностичното уточняване има взимането на секрет за микробиологично изследване, както и на секрет за цитонамазка. При съмнения за хистологични промени в клетките в областта на маточната шийка се реализира и хистероскопия. На базата на получените резултати се назначава адекватна терапия и се проследява резултата от приложението й.

 

Вагиналното течение може да бъде огледало за наличието за множество проблеми, поради което всяка промяна в характера му трябва да бъде споделена с акушер-гинеколог. Поддържането на здравословна вагинална флора е от съществено значение за репродуктивното здраве на всяка жена.