Дисменорея означава болезнена менструация, която може да бъде първична или вторична. Тя е най-честият гинекологичен симптом. Първичната дисменорея се дефинира като повтаряща се болка като крампи, появяваща се при менструация при отсъствието на тазова патология. Вторичната е болка при менструация, резултат от някакво патологично състнияние като например ендометриоза. 


Първичната дисменорея обикновено започва още от юношеството след започване на овулаторните цикли. Това състояние се причинява от маточна активност, която води до исхемия на някои маточни участъци; т.е. намаляване на кръвния поток. Исхемията причинява болка, която се засилва и от местното образуване на простагландини. 


Типичната болка от първична дисменорея е под формата на крампи над лонната кост, която започа няколко часа преди или след началото на менструацията. Най-силната болка се изпитва с най-обилното количество на менструалния поток. Освен в долната част на корема, болката може да се разпространи към долните крайници, бедрата или кръста. Други симптоми на първичната дисменоря са също диарията, умората, гаденето, главоболието и световъртежа. Всички те са резултат от освобождаването на простагландините. 


Преди да се диагностицира първична дисменорая трябва задължително да се изключи конкретна причина за болката. Затова, въпреки, че болезнената менструация е честа при юношите, гинекологичният преглед е важен, за да се отхвърлят систояния като ендометриоза, маточни възли, цервикална стеноза, възпалителни промени на репродуктивните органи или обструктивни малформации на гениталния тракт. 


Начинът, по който може да се повлияе болката при дисменорея, е терапия, насочена към патогенезата на синдрома. Медикаментите, които се използват, потискат синтеза на простагландини като например ибупрофен. Приложението на топли компреси на корема също може да намали болката. 

 

NEWS_MORE_BOX


Другите одобрени медикаменти са парацетамолът, ацетилсалициловата киселина, индометацинът, мелоксикамът или напроксенът. Парацетамолът, освен, че инхибира ензимът, който образува простагландини, увеличава болковия толеранс. Голямото количество парацетамол (над 4 грама дневно) може да доведе до чернодробна увреда. 


При непреодоляване на болката или по желание на жената може да се премине към комбинираната хормонална контрацепция. Хормоналните хапчета потискат овулацията и намаляват продължителното кървене по време на менструация. Така се премахва първопричината за болката при дисменорея. Може да се изполват както комибинирани хормонални таблетки, така и само с прогестин. 


Ако не се иска да се потисне овулацията, може да се използва вътрематочна спирала с местно отделяне на левоноргестрел. Левноргестрелът изтънява маточната лигавица и по този начин намалява както времетраенето, така и силата на менструацията. 


Всяка болка от дисменорея, неповлияваща се от болкоуспокояващи и хормонална терапия, би следвало да бъде допълнително изследвана. Най-честата причина за силна болка по време на менструация е ендометриозата и затова в такива случаи е уместно да се проведе лапароскопия. 


Алтернативна терапия при първична дисменорея по време на юношеството е приемът на виматини като Витамин В1 100мг дневно, Витамин Е 500 мг дневно два дни преди и три дни след цикъл, рибено масло 2,5 гр дневно, Витамин В6 200 мг дневно и магнезий 500 мг дневно.