Ако Stein-Leventhal синдром нищо не ви говори, със сигурност, сте чували за поликистозни яйчници – все по-често срещания проблем при младите жени. Винаги трябва да наблюдаваме за промени и отклонения в менструалния цикъл и да не пренебрегваме сигналите изпращани от тялото ни, че нещо не наред.

 

Какво, ако забележите, че сте с нередовни менструации? Дисфункционално маточно кръвотечение е всяко кървене – резултат от разстроена дейност на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник (ХХЯ) и може да бъде проява на различни заболявания.След гинекологичен преглед може да се срещнете със различни термини и диагнози. Нека уточним някои от тях. Нормалната менструация е ежемесечно кръвотечение от матката през 28 дни (с физиологични отклонения от 21-ия до 35-ия ден) със средна продължителност 5 дни (от 3 до 7 дни). Кръвотечението се съпровожда от лек диксомфорт, предшествано от овулация и адекватна прогестеронова продукция. Липсата на кръвотечение повече от шест месеца се нарича аменорея (amenorrhoea). Аменореята може да бъде първична – когато момичето никога не е имало менструация и вторична – след редовна или нередовна менструация настъпва период на аменорея. При всички положения трябва да търсим причини за тези отклонения. При интервал на менструацията между 40 и 90 дни (редки кръвотечения) отклонението се нарича опсоменорея или олигоменорея (oligomenorrhoea). Непрекъснатите кръвотечения от матката наричаме менометрорагия (menometrorrhagia).

 

Синдромът на Stein-Leventhal е известен още преди повече от 100 години, но всъщност през 1935 г. Stein и Leventhal описват седем жени със стерилитет, лекостепенно затлъстяване и изразено окосмяване по тялото. Жените почти винаги са с аменорея (липса на менструация) или опсоменорея.


Днес Stein-Leventhal синдромът е известен и като овариална хиперандрогенемия - повишено отделяне на мъжки полови хормони при жени и рядка или липсваща овулация или още като синдром на поликистозните яйчници (PCOS). Всъщност, овариалната хиперандрогенемия включва Stein-Leventhal синдрома. Смята се, че предразположението към заболяването се предава чрез Х – хромозомата от бащите на момичетата. Бащите на болните са по-окосмени. Предполага се, че за възникване на заболяването имат значение и родилните травми, възпалителни процеси в малкия таз, имунни фактори, фактори от околната среда и други.

 

Какви са симптомите? 

Най-често лекарска консултация се търси поради повишеното окосмяване на тялото, изразено в различна степен. Обикновено началото на заболяването е бавно, постепенно, около или след пубертета. Други симптоми са:

 

  • Менструални нарушения (най-често вторична аменорея или опсоменорея, в 10 до 20% от заболяванията протичат с менометрорагии). Имайте в предвид, че нередовния менструалния цикъл невинаги означава поликистозни яйчници!
  • Запазени женски белези (развити гръдни жлези, разпределение на подкожната мастна тъкан от женски тип и др.), т.е.  вирилизацията (появата на мъжки полови белези у жената) е изразена само и единствено в повишено в различна степен окосмяване;
  • Редки овулации или липса на овулация;
  • Стерилитет;
  • Склонност към напълняване (в различна степен), стрии, акне;
  • Склонност към развитие на диабет, инсулинова резистентност;
  • Поликистозни яйчници (ехографски данни за уголемени по размер яйчници най-често двустранно, със задебелена обвивка и броеницоподобно подредени в кората на яйчника фоликули с големина от 6 мм до 12 мм). Важно е да отбележим, че синдромът на поликистозните яйчници не винаги означава наличие на кисти на яйчниците.
  • Размери на матката на долна граница;
  • Характерни за заболяването са промененото съотношение на хормоните или пък нивата им на този етап от менструалния цикъл.

Гинекологът Ви ще поиска да се направят хормонални изследвания. Лабораторни изследвания се правят в определени дни на менструалния цикъл – между 3-ия и 7-ия и около 20-ия ден от МЦ. Важно е също, че прогестероновата продукция, определена между 20 и 24 ден от МЦ, винаги е намалена. Налице са ниски нива на LH или ановулаторен цикъл. При нормална прогестеронова продукция – при нормален овулаторен цикъл, наличното окосмяване се третира като кожно заболяване – хирзутизъм (повишена реакция на космения фоликул към нормално продуцираните андрогени). Задължително си направете изследвания за да се уточни за какво точно става въпрос!

 

Какво е лечението?

Освен правилния подход е нужно търпение. След поставяне на диагнозата, която в някои случаи изисква наблюдение в течение на месеци, трябва да се избере метод за лечение. Използват се контрацептивни препарати, препарати съдържащи естрогени и мощни антиандрогени, гонадолиберин и други с цел блокиране на хипоталамо – хипофизарно – яйчниковата ос за определен период от време или стимулиране с цел регулиране на дейноста ѝ. Друг метод е оперативното лечение, но винаги съчетано с консервативното за по-добър ефект. Също така лечението трябва да включва хигиенно-диетичен режим за нормализиране на телесната маса, задължителни консултации с ендокринолог и евентуални козметични процедури (електроепилация на космите и др.) И в заключение - при пациентки със това заболяване забременяването е абсолютно възможно с адекватна терапия и промяна в начина на живот. Не се отказвайте!