Хистеректомията представлява хирургично отстраняване на матката и в повечето случаи и на нейната шийка. В зависимост от причината за операцията, хистеректомията може да включва отстраняване на околните органи и тъкани, като фалопиевите тръби и яйчниците.

 

Матката е кух мускулест орган, който се разполага дълбоко в коремната кухина между пикочния мехур и правото черво. Формата на матката наподобява плоска круша, която е разположена с широката си част нагоре по посока на коремната кухина.


 

Кръвта, която се отделя по време на менструация, се отделя от най-вътрешния слой на матката - ендометриум. Матката е и мястото, в което се имплантира оплодената яйцеклетка. От нея се развива плода по време на бременност. Следователно след отстраняване на матката, една жена няма месечен цикъл и не може да забременее.

 

Най-често извършването на хистеректомия може да се наложи при наличието на малоформация в този орган, абнормно вагинално кървене, хронична тазова болка, ендометриоза, пролапс на матката и други.

 

В зависимост от причината, хистеректомията може да бъде тотална, супрацервикална, тотална с двустранна салпингооофоректомия, както и радикална с двустранна салпингооофоректомия.

 

При тоталната хистеректомия се премахва цялата матка, заедно с нейната шийка на матката, но се оставят яйчниците. При супрацервикалната се отстранява само горната част на матката и се оставя шийката на матката.

 

Тоталната хистеректомия с двустранна салпингооофоректомия включва отстраняване на матката, шийката на матката, фалопиевите тръби - салпингектомия, и яйчниците - оофоректомия. При тези жени премахването на яйчниците води до поява на симптоми на менопауза.

 

Радикалната хистеректомия с двустранна салпингооофоректомия, от друга страна, представлява отстраняване на матката, шийката на матката, фалопиевите тръби, яйчниците, горната част на влагалището, както и на някои околни тъкани и лимфни възли. Този тип хистеректомия обикновено се извършва при жени с туморна малформация, която се намира в тази област.

 

След провеждане на консултация с гинеколог, той може да определи най-подходящия вид хистеректомия за конкретния случай, както и най-добрия хирургичен подход за нейното извършване. Той може да бъде вагинален, лапароскопски, роботизирана лапароскопска хистеректомия или абдоминална хистеректомия.

 

Процедурата е с продължителност от един до три часа. Времето се определя от размера на матката, както и от необходимостта за премахване на съседни тъкани и органи.

 

След операцията е възможна появата на вагинално течение, до шест седмици след операцията, както и дискомфорт в зоната на разреза. В случаите, в които са отстранени яйчниците, може да се наблюдава появата на топли вълни, вагинална сухота, понижаване или загуба на либидо или безсъние.

 

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy