Ендометриозата е прогресивно гинекологично заболяване, което засяга приблизително 1 на 10 жени, както и 40% от пациентките с нарушения в плодовитостта и болки в таза. Заболяването се характеризира се с наличието на ендометриална лигавица извън матката.

 

Тези ендометриални клетки могат да имат различно местоположение - яйчници, фалопиеви тръби, перитонеум, влагалище, храносмилателна система, бели дробове или дори пикочния мехур. В зависимост от дълбочината на лезиите и хода на заболяването, ендометриозата се класифицира в различни стадии - от начални до по-тежки.


 

Какви са промените при ендометриоза?

По време на менструалния цикъл тези естествени клетки в матката се развиват успоредно с промените в нивото на естрогена. Когато нивото се повиши по време на менструалния цикъл - тези клетки нарастват, а когато намалява - ендометриалната тъкан постепенно се разпада.

 

По време на менструация лигавицата се отделя от шийката на матката през влагалището, но при ендометриоза тези клетки, които често са извън матката, не могат да се отделят. След това се развива хронично възпаление, което може постепенно да се засили. При по-тежки стадии на ендометриоза могат да се развият кисти в яйчниците, както и сраствания между различните засегнати органи.

 

Какви са най-честите симптоми?

Ендометриозата понякога е безсимптомна, което затруднява диагностицирането, но често може да е придружена от симптоми, които се различават в зависимост от местоположението на ендометриалните клетки.

 

Признаци, които могат да са свързани с ендометриоза:

  • Силна коремна болка - подобна на менструалната болка, но  не винаги се облекчава от обезполяващи;
  • Храносмилателни и/или уринарни нарушения - запек, диария, болка или затруднено уриниране или изхождане и други;
  • Постоянно чувство на силна умора;
  • Болка по време на полов акт;
  • Кървене извън менструацията.

Възможно ли е забременяване при ендометриоза?

Понякога е възможно забременяване, особено когато ендометриозата е в минимален стадий, но състоянието може също да доведе до затруднения при зачеването и дори до безплодие. Според проучванията, 30 до 40% от пациентките с ендометриоза са засегнати от нарушения в плодовитостта. Освен това, при 20 до 50% от пациентките с безплодие, водещата причина е ендометриозата.

 

Защо ендометриозата пречи на зачатието?

  • Хронично възпаление може да възпрепятства сливането между сперматозоида и яйцеклетката.
  • Срастванията или запушването на фалопиевата тръба, които често са резултат от ендометриоза, могат да забавят или възпрепятстват оплождането.
  • Образуването на ендометриозни кисти в яйчниците може да попречи на правилното развитие на фоликулите и да наруши качеството на яйцеклетките.

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/grossesse?doc=endometriose-grossesse-symptomes-risques