Хистеректомията е хирургична интервенция, която цели отстраняване на матката и в много случаи нейната шийка. В зависимост от причината за операцията, хистеректомията може да включва отстраняване и на околните органи и тъкани, като фалопиевите тръби и яйчниците.

 

След отстраняване на матката, жената вече не може да забременее и няма менструация. Причините за този тип хирургична намеса могат да бъдат различни, например необичайно кървене, пролапс на матката, маточни фиброиди или туморно образувание.


 

Възстановителният период при всяка жена е различен и обикновено отнема между 4 и 6 седмици. В зависимост от нейното състояние след операцията гинекологът може даде различни препоръки.

 

През първите няколко седмици от възстановителния период е възможно наличието на леко кървене. В този случай се препоръчва използването на ежедневни превръзки, а не на тампони.

 

Умората и липсата на достатъчно енергия също са характерни след този тип оперативна интервенция. При поява на изтощение е важно жената да си почива. Отделянето на достатъчно часове за сън е от полза за нейното възстановяване.

 

Ежедневните разходки стимулират кръвния поток в различните зони на тялото и по този начин подпомагат възстановяването и предотвратяват усложнения. Препоръчително е разстоянието, което жената изминава, да се увеличава постепенно с всеки изминал ден.

 

По-интензивните физически дейности, като колоездене, джогинг, вдигане на тежести или аеробни упражнени трябва да се избягват, докато наблюдаващият лекар не разреши тяхното извършване. Вдигането на тежки предмети в ежедневието също трябва да се избягва. Например вдигането и носенето на дете, тежки торби с хранителни продукти, куфари, раници, чували с котешка тоалетна, храна за домашни любимци или прахосмукачка.

 

В много от случаите се налага жените да вземат от 2 до 4 седмици почивка от работа. Периодът се определя от вида работа, както и от състоянието на пациентката след операцията.

 

Сексуалните контакти също трябва да се избягват през първите седмици след операцията. Препоръчително е те да се възобновят след постоперативна консултация с гинеколог.

 

При наличие на болка, лекарят би могъл да предпише болкоуспокояващи медикаменти. В някои случаи може да се наложи и прием на антибиотични средства. Важно е приемът на антибиотици да не бъде спрян при липса на симптоматика, а след завършване на пълния терапевтичен курс.

 

Референции:

https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ud1160

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy