При достигане на менопаузата, при много жени се наблюдават нарушения в паметта и по-трудна концентрация.

 

Нарушенията на паметта и трудностите при концентрацията, когато се работи със сложна информация, може да са свързани с различните етапи на менопаузата.


 

Това се потвърждава от ново проучване, проведено от американски изследователи, което разкрива, че когнитивният спад може да продължи и след менопаузата.

 

На какво се дължат нарушенията на паметта?

Обикновено се приема, че както паметта, така и способността за научаване на нови неща и разбиране на сложни понятия, намаляват с напредването на възрастта.

 

Въпреки това, няколко мащабни проучвания показват, че менопаузата също е рисков фактор за когнитивен спад, специфичен за жените, независимо от хронологичната възраст и съпътстващите симптоми на менопаузата като депресия, тревожност или горещи вълни.

 

Някои автори посочват, че причината за това влошаване на паметта може да бъде намаляването на нивата на естрогена, което се случва по време на менопаузата.

 

В някои изследвания е установено, че оптималните нива на естроген помагат да се предотврати появата на деменция и Алцхаймер.

 

Какво е значението на етапите на метопаузата?

Изследването, публикувано в Menopause, списанието на North American Menopause Society - NAMS, е проведено с участието на повече от 440 жени и оценява промените в когнитивните способности през различните етапи на менопаузата.

 

Средната възраст на жените, участващи в проучването, е 42 години в началото на проучването.

 

Основната цел е да се определи продължителността на когнитивните промени, които се случват между пременопаузата - етапът преди прекратяване на менструацията и перименопаузата - когато жената е близо до началото на менопаузата и започват да се появяват промени в менструалния цикъл и други симптоми.

 

Участничките в проучването е трябвало да извършат различни тестове, за да се оценят умствените им способности, които са включвали тестове за вербално учене, памет, скорост на обработка на информацията, вербална плавност, двигателни умения и изпълнителни функции.

 

Тестовете са били извършени при първото посещение, преди началото на менопаузата и след това на всеки 2 години.

 

Резултатите показват, че етапът на менопаузата, в който се намира жената, е определящ фактор за нейния умствен капацитет и че неговото влошаване продължава и в периода след менопаузата.

 

Памет

Изследователите отбелязват, че има спад в ученето, паметта и концентрацията на вниманието от периода на пременопауза до ранната перименопауза и от пременопаузата до постменопаузата.

 

Най-засегнатите сфери са били ученето и паметта.

 

Намаляването на способността за концепнтрация на вниманието, макар и по-незначително, продължава и в периода след менопауза.

 

Много от тези промени достигат клинично значимо ниво на когнитивно увреждане, отбелязват авторите.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/menopausia-puede-provocar-olvidos-falta-atencion_5259

https://journals.lww.com/menopausejournal/Citation/2021/04000/Cognitive_changes_during_the_menopausal.5.aspx