Менструалният цикъл е физиологичен процес, който протича с циклични изменения в нивата на множество хормони. Водеща роля в тези процеси заема естрогенът, който, освен репродуктивното здраве, контролира и много други процеси в тъканите. Функционалната аменорея – липса на менструация от хипоталамичен произход е честа форма на вторична аменорея, която води до недостиг на естроген при жените преди навлизане в менопауза. Причините за това заболяване са психологически стрес, прекомерна физическа активност, хранителни разстройства, както и съчетаното действие на посочените фактори, което потиска оста хипоталамус-хипофиза-яйчници.

 

Ниските нива на естроген имат многостранно влияние върху организма и по-специално върху сърдечносъдовата система, опорно-двигателния апарат и репродуктивното здраве. Последствията от дефицита на този хормон при жени в пременопауза и менопауза са добре изучени. При тях се наблюдава повишен сърдечносъдов риск, повишаване на холестерола и влошаване на хипертонията. Освен това се понижава костната плътност и се увеличава риска от остеопороза и фрактури, както и се наблюдават нарушения в психичното здраве на пациентите.


 

Една от водещите причини за вторична липса на менструация е функционалната аменорея от хипоталамичен произход, която води до значително ниски нива на естрогена и прекъсване на менструалния цикъл. Механизмът, който води до това състояние, се основава на потискането на действието на гонадотропин-освобождаващия хормон върху оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. Това води до понижаване на серумната концентрация на лутеинизиращия – LH и фоликулостимулиращия – FSH хормон, поради тяхното понижено отделяне от предния дял на хипофизата. По тази причина клетките в яйчниците не получават необходимите сигнали, които регулират секрецията на естроген. Удебеляването на ендометриума, което е естествен процес, протичащ при физиологични условия, в рамките на всеки менструален цикъл, не настъпва по време на фоликуларната фаза. Това води до аменорея.

 

Последствията от липсата на менструацията за сърдечносъдовото здраве са значителни. При физиологични условия естрогенът има съдоразширяващо действие и предпазва от възпаилителни процеси и оксидативен стрес в съдовете. Ниските нива на естроген водят до засягане на коронарните съдове на сърцето и ускоряване на атеросклеротичните изменения в тях. При наличие на стрес в ежедневието се намалява производството на хормони, на централно ниво, които стимулират функцията на яйчниците. Това води до дисбаланс в хормоните, които имат значение за правилното протичане на менструалния цикъл. Менструацията става нередовна, наблюдават се и нарушения в репродуктивното здраве – шансовете за забременяване значително намаляват поради отпадане на яйчниковата функция.

 

Естрогенът има ключово значение за метаболизма на костната тъкан. Той стимулира дейността на остеобластите - клетки, които са важни за изграждане на костните. При недостиг на естроген се наблюдава повишена клетъчна смърт при тези клетки и повишена активност на остеокластите, имащи значение за процесите на разграждане на костната тъкан. Ниските нива на естрогена нарушават абсорбцията на калций в чревния тракт, което намалява наличността на този елемент за изграждане на костите. Тези изменения водят до остеопоротични увреждания на опорно-двигателния апарат и повишен риск от фрактури.

 

При пациентки с аменорея от хипоталамичен произход се наблюдават по-високи серумни концентрации на хормона на стреса – кортизол. Това има негативно влияние върху здравето на костите по два механизма – нарушава метаболизма на витамин D, както и обмяната на калция и други хормони, които са важни за костното здраве. Хипоталамичната аменорея може да доведе до понижаване на функцията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, тъй като влияе на процесите, в които тези жлеза взема участие. При пациентки с хипоталамична аменорея се наблюдават понижени нива на трийодтиронин – Т3 и тироксин – Т4, докато нивата на тиреостимулиращия хормон – TSH остават непроменени.

 

Състоянието води и до нарушения в репродуктивното здраве. Понижената секреция на гонадотропин-освобождаващ хормон нарушава отделянето на LH и FSH, което води до дефицит на естроген и липса на овулация. При ниски нива на естрогена се нарушава образуването на фоликули от яйчниците и по този начин се възпрепятства узряването на яйцеклетките в рамките на всеки менструален цикъл. Отделянето на зрелите яйцеклетки също се нарушава и те не могат да достигнат маточните тръби, където се осъществява оплождането.  

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374026/